Huisje op recreatieoord Hoek van Holland
NOS Nieuws

Predikaat 'Echt Rotterdams Erfgoed' moet toekomst 98-jarige camping veiligstellen

Rotterdam krijgt er dit weekend een stukje 'Echt Rotterdams Erfgoed' bij. Het gaat om het 98-jaar oude Recreatieoord Hoek van Holland, een plek waar veel Rotterdammers zonder tuin een vakantiehuisje of een caravan bezitten. Maar het ziet er niet goed uit voor het park, want de gemeente wil het terrein verkopen aan een commerciële partij die de boel moet moderniseren.

Op het terrein staan nu zo'n negenhonderd huisjes en tweehonderd stacaravans. De grond huren de eigenaren van de gemeente Rotterdam.

Recreatieoord Hoek van Holland werd vlak na de Eerste Wereldoorlog geopend. Auteur Mario Bruijns schreef twee boeken over het park waar hij al vanaf zijn geboorte komt. Zijn ouders en grootouders kwamen er al vanaf de jaren 50. Hij weet als geen ander wat deze plek voor veel mensen betekent.

"Net na de oorlog kregen de mensen meer inkomen en welvaart. Zo konden mensen zich een fiets veroorloven. Ze stapten op de fiets vanuit Rotterdam naar Hoek van Holland om te gaan recreëren op het strand, maar later ook op het park", legt Bruijns uit aan regionale omroep Rijnmond.

Rijnmonders vinden hier iets wat ze in de stad niet vinden: een gevoel van vrijheid of ontspanning.

Mario Bruijns, auteur

De manier waarop er wordt gerecreëerd op het park, is volgens hem nog steeds hetzelfde als vroeger. "Rijnmonders gaan ieder weekend of elke vakantie naar deze plek in Hoek van Holland. Daar vinden ze iets wat ze in de stad niet vinden: een gevoel van vrijheid of ontspanning." Bruijns wijst op de houten huisjes op het recreatieoord. "In Hoek van Holland is een eigen cultuurtje ontstaan."

Tot op de dag van vandaag is deze plek erg populair, vertelt Bruijns. "De prijzen voor een huisje zijn wel hoger geworden, maar er is bijna geen huisje meer beschikbaar. Er is nooit echt betaalde reclame voor het park gemaakt. Toch is het vol. Dat het op deze manier gaat, heeft ook geleid tot het ontstaan van dit park."

Identieke bungalows

Maar er hangen dus donkere wolken boven het recreatieoord. De gemeente Rotterdam wil het park en de grond verkopen. "Als dat gebeurt, dan hebben we een probleem. De landelijke trend is dat vakantieparken worden opgekocht door grote marktpartijen. Die doen beloften aan gemeenten en recreanten, maar in de praktijk is dat heel anders", zegt Bruijns. Volgens hem komen er dan "identieke bungalows op het park voor een andere doelgroep".

Bruijns vreest dat een stukje historie zal verdwijnen als het park wordt verkocht. "Het is één van de oudste vakantieparken van Nederland. Zo niet het oudste. Het recreëren in een houten huisje is in Hoek van Holland ongeveer uitgevonden. Het recreatieoord is verweven met de Rotterdamse geschiedenis."

Strontziek

Acteur John Buijsman is één van de vele Rotterdammers met een huisje op het park. Toen hij hoorde van de plannen van de gemeente stapte hij in de rol van het typetje 010Sherriff, een man die opstaat tegen onrecht. "Ik ben boos. Het lijkt wel of Rotterdam zijn sociale hart een beetje aan het kwijtraken is. En daar word ik strontziek van."

Kijk hieronder naar de reportage over 010Sherriff op Recreatieoord Hoek van Holland. De tekst gaat verder onder de video:

Aanvankelijk zou de gemeenteraad van Rotterdam op 17 december een uitspraak doen over de verkoop van het recreatieoord, maar door alle emoties die zijn losgekomen na de aankondiging wordt pas op de plaats gemaakt. De verantwoordelijk wethouders willen eerst nog praten met de huurdersvertegenwoordigers.

Schrijver Mario Bruijns hoopt dat de oorkonde 'Echt Rotterdams Erfgoed' kan helpen om de plek te behouden. "Het is niet alleen leuk, maar ook nuttig en waardevol. Deze erkenning bevestigt nog maar eens de historische waarde van het Recreatieoord Hoek van Holland."

De oorkonde wordt zondag overhandigd aan de 7-jarige Loe, die van de vijfde generatie op het park is en daar zelfs is geboren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl