Demonstranten bij het Britse parlement
NOS Nieuws

Honderden Britten demonstreren opnieuw in Londen na moord

Honderden Britten zijn voor de derde avond op rij de straat opgegaan uit woede over de moord op de 33-jarige Sarah Everard en regeringsplannen om het demonstratierecht in te perken.

Voor de moord is een Londense politieagent aangeklaagd. De 48-jarige Wayne Couzens verscheen dinsdag voor de tweede keer voor de rechter. Hij is aangeklaagd voor het ontvoeren en doden van de vrouw.

De politie ligt ook onder vuur vanwege het harde optreden bij een wake voor Sarah Everard. Volgens de korpsleiding werd er ingegrepen om de afstandsregels te handhaven.

De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft gezegd niet blij te zijn met het harde ingrijpen, waarbij vier vrouwen werden gearresteerd. Bij latere protesten trad de politie voorzichtiger op.

Leuzen

Meer dan 600 betogers verzamelden zich dinsdagavond bij het Britse parlement. Ook bij het hoofdbureau van de politie werd gedemonstreerd. Deelnemers riepen leuzen als "alle agenten zijn schoften" en rammelden aan afzettingen bij het bureau. De demonstranten bij het parlement vroegen om het ontslag van korpschef Cressida Dick en minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel.

Het parlement is intussen deels akkoord gegaan met een wet van minister Patel die het makkelijker moet maken om demonstraties te verbieden die tot grote ordeverstoringen kunnen leiden. De protesten waren ook tegen die wet gericht. Betogers droegen borden mee met de tekst "kill the bill" (schrap de wet).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl