GGD-medewerker met een hoeveelheid coronatests
NOS NieuwsAangepast

Toename coronabesmettingen grootst onder kinderen

Het RIVM meldt afgelopen week 39.500 nieuwe bevestigde coronabesmettingen. Dat is een toename van 24 procent vergeleken met een week eerder, toen er bijna 32.000 coronabesmettingen werden gemeld. Vorige week bleef het aantal besmettingen nog nagenoeg gelijk.

Tegenover die toename staat ook een toename van het aantal tests. Daardoor daalde het percentage positieve tests licht: van 8 naar 7,7 procent. De toename kan dus in ieder geval deels worden verklaard doordat er vaker is getest.

Maar omdat het maar om een bescheiden daling gaat, terwijl het aantal afgenomen tests relatief hard stijgt, noemt het RIVM de situatie niet positief en zorgelijk

In alle leeftijdsgroepen neemt het aantal besmette mensen toe, hoewel 18- tot 24-jarigen het vaakst positief worden getest. Onder 0- tot 12-jarigen was de toename het grootst; 35 procent. Die groep wordt sinds de heropening van de basisscholen vaker getest.

"Ook zorgelijk is dat de druk op de zorg onverminderd hoog blijft", zegt Aura Timen van het RIVM. Bovendien vreest ze dat het hoge aantal besmettingen zich vertaalt in nieuwe ziekenhuisopnames.

Dat de basisscholen open zijn, betekent sowieso meer besmettingen, aldus Timen. "Want daar zie je uitbraken en vervolgens brengen kinderen het virus over aan de rest van het gezin."

Ook het aantal opnames in de ziekenhuizen steeg, maar wel minder fors: er werden de afgelopen week 1234 mensen opgenomen in het ziekenhuis, tegen 1214 een week eerder. Op de intensive care was het aantal opnames iets lager: 268 tegenover 278.

Verspreiding virus neemt toe

De verspreiding van het virus blijft toenemen: het zogenoemde besmettingsgetal R zat ruim twee weken geleden met 1,06 boven de 1, wat betekent dat 100 mensen samen 106 anderen besmetten. Alleen als het getal onder de 1 blijft, neemt de verspreiding van het virus af.

Timen vreest dat de pauze met het AstraZeneca-vaccin zorgt voor 'enkele honderden' coronabesmettingen die voorkomen hadden kunnen worden. "Maar het is een moeilijke afweging tussen vaccineren en de veiligheid van het vaccinatieprogramma."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl