NOS Sport

Motortjes stuwen Holland Acht vooruit: 'Snelheid is goed voor onze techniek'

Motortjes stuwen Holland Acht naar hoge snelheid: 'Is goed voor onze techniek'

Twee jaar geleden liepen de roeiers van de Holland Acht nipt de wereldtitel mis. Met een verschil van slechts 0,55 seconde ging de gouden plak aan hun neus voorbij. Om deze zomer in de olympische finale wereldkampioen en favoriet Duitsland nog meer tegenstand te kunnen bieden, kwamen ze met een nieuw trainingsmiddel: motortjes.

Door twee exemplaren op de boot te bevestigen, kan voor langere tijd op techniek worden getraind bij een topsnelheid van 23 kilometer per uur.

Technische voorsprong

"Op dat tempo roeien kost onwijs veel kracht", zegt Robert Lücken. "Nu kunnen we vaker in dat ritme roeien. Hoe meer halen je per minuut maakt, hoe moeilijker het is om je techniek te behouden. Met die motortjes wordt dat fysiek makkelijker. Dat geeft ons een technische voorsprong."

Robert Lücken zit dicht op de motortjes

In het schaatsen en shorttrack wordt een windmachine in de rug gebruikt om hogere snelheden te halen. In het roeien zijn ze lange tijd op zoek geweest naar soortgelijke simulaties. De oplossing lijkt nu gevonden.

"In het verleden lieten we een motorboot de roeiboot voorttrekken, maar dan zit je in de golven van de motorboot. Dat was niet gunstig", aldus Mark Emke, coach van de Holland Acht. "Die motortjes werken perfect."

Er is al veel progressie geboekt deze wintertraining en dat biedt volgens Emke perspectief. "Elke procent winst telt. Ten opzichte van Duitsland moeten we 0,17 procent sneller. Als wij nu een half procent winnen, dan zijn we al spekkoper."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl