NOS Sport

Nederlandse zeiler op weg naar titelprolongatie in prestigieuze America's Cup

Auckland loopt uit als Nieuw-Zeeland de leiding neemt in America's Cup

De zeilers van Team Nieuw-Zeeland zijn hard op weg om net als in 2017 de America's Cup te winnen. De titelverdediger won maandagochtend voor de kust van Auckland race zeven en acht van de Italiaanse uitdager Luna Rossa.

Nieuw-Zeeland, met aan boord de Nederlander Carlo Huisman, staat nu met 5-3 voor. Het team dat als eerste op zeven overwinningen staat, gaat er met de eindzege vandoor.

Oudste internationale sportevenement

De America's Cup geldt als het oudste internationale sportevenement, de eerste editie was in 1851. De winnaar ontvangt de prestigieuze trofee 'The Auld Mug'.

America's Cup, de overtreffende trap van zeilen vol met G-krachten

Zondag werd er niet gevaren in Auckland omdat er te weinig wind was, maar maandag, in race acht, was het ook wachten op zuchtjes wind. Het lukte Nieuw-Zeeland enige tijd zelfs niet om omhoog te komen uit het water, waardoor Luna Rossa een voorsprong van vier minuten kon pakken.

Maar ook de Italianen vielen stil. Op zoek naar wind liepen ze bovendien nog straffen op, omdat ze door verboden gebied voeren. Nieuw-Zeeland kon daardoor winnen met een verschil van bijna vier minuten. In race zeven waren ze 58 seconden sneller.

Nederlandse inbreng

"Het is net de Formule 1, deze zeilwedstrijd", vertelde zeiler Huisman tegen de NOS. De Nederlander was er in 2017 ook bij toen Nieuw-Zeeland de America's Cup won.

"Wat je uiteindelijk op tv ziet, zo soepel, daar zit heel veel uur werk achter om het zo te laten gaan."

Carlo Huisman, de enige Nederlander in America's Cup: 'Het is net Formule 1'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl