Bokito vijf jaar geleden op z'n twintigste verjaardag ANP

Zilverruggorilla Bokito viert vandaag zijn zilveren verjaardag. Misschien wel de bekendste (of beruchtste) bewoner van de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp is 25 geworden. Hij werd geboren in Berlijn en verhuisde in 2005 naar Rotterdam. In Berlijn wist hij twee keer te ontsnappen.

In mei 2007 werd Bokito een internationale beroemdheid toen hij uit zijn verblijf ontsnapte. Mede doordat hij grotendeels door mensen is opgevoed en als baby in bad was gedaan, was hij niet bang voor water en sprong hij over de gracht rond zijn verblijf. Tientallen bezoekers kregen de schrik van hun leven.

Tien jaar na de ontsnapping van Bokito blikte de NOS terug:

Hoe gaat het met Bokito?

Bij Bokito's ontsnappingspoging raakte een vrouw die hij meesleurde zwaargewond. Een dierenarts wist de gorilla uiteindelijk neer te schieten met een verdovingsdart.

Is Bokito nog steeds zo'n Houdini? Nee, sindsdien heeft hij geen ontsnappingspogingen meer ondernomen. Sterker nog, in de loop der jaren heeft Bokito zich weten te profileren als nette gezinsman, zij het dat Bokito's gezin uit drie vrouwtjes en vier jongen bestaat, want gorilla's leven in een haremstructuur.

In totaal heeft Bokito zes nakomelingen. Ook accepteerde hij een pleegkind, wat bij gorilla's zeer ongebruikelijk is. Volgens Diergaarde Blijdorp zorgt alfaman Bokito "voor rust in de groep en een veilig klimaat voor alle familieleden".

Met zijn actie drukte Bokito ook een stempel op de Nederlandse taal. Niet lang na zijn ontsnapping raakte Bokito als voorvoegsel ingeburgerd. Zo schopte bokitoproof het tot Woord van het Jaar en is bokito in combinatie met een zelfstandig naamwoord een geaccepteerd synoniem voor agressief, zoals bij bokitogedrag of bokitokapitalisme.

Beelden van Blijdorp van de jarige Bokito:

STER reclame