In Tilburg wordt een proef gehouden met thuistesten
NOS NieuwsAangepast

6068 nieuwe besmettingen, hoogste aantal in bijna twee maanden

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6068 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat is in lijn met de afgelopen tijd. waarin het aantal positieve testen weer oploopt. De laatste keer dat het aantal nieuwe besmettingen op een dag boven de 6000 lag, was op 15 januari.

Over de voorbije week is de stijging bijna 12 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Eind januari dook het weekgemiddelde onder de 5000 en nu is het na een aanvankelijke daling teruggekeerd op ongeveer dat niveau.

In het begin van de week was de vraag nog of er wel echt een derde golf zou komen, vanwege de stabilisatie in de periode daarvoor. Het RIVM blijft verwachten dat die derde golf er inderdaad komt. De steeds verdere opmars van de besmettelijkere Britse variant van het virus is daar verantwoordelijk voor. Ondertussen wordt er ook in steeds hoger tempo gevaccineerd, maar niet snel genoeg om deze stijging te voorkomen.

In de ziekenhuizen is al een tijd lang niet of nauwelijks ontwikkeling te zien. Het afgelopen etmaal nam de bezetting af. Er liggen nu 1910 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1925), van wie 576 op de intensive care (gisteren: 572), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

De daling van het dodencijfer bij het RIVM stokt. Dit keer werden bij het RIVM 27 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 50. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 38 doden per dag, tegen 37 doden per dag een week eerder.

We weten echter dat dit niet het hele verhaal is; niet alle overledenen zijn getest en daarom is het 'oversterftecijfer' van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het meest betrouwbaar voor wie een beeld wil krijgen. Vandaag meldde het CBS voor de tweede achtereenvolgende week dat er recent juist minder mensen zijn overleden dan eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Die gaan snel omlaag, waarschijnlijk in verband met de vaccinatie van ouderen. Er zijn nu 309 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 360.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl