Aftelklok voor het songfestival Open Up in Rotterdam
NOS Nieuws

Wit-Rusland moet inzending Eurovisie Songfestival aanpassen

Wit-Rusland moet zijn inzending voor het Eurovisie Songfestival aanpassen. Volgens de organisator, de European Broadcasting Union, botst het liedje met "het apolitieke karakter" van het festival.

De nationale omroep van Wit-Rusland nomineerde deze week de band Golosy Zmesta (wat kan worden vertaald als Stemmen met een betekenis), die openlijk het regime van president Loekasjenko steunt. Op de site van de band staat dat de protesten in Wit-Rusland een poging zijn om het land te vernietigen. In eerdere liedjes staken de muzikanten al de draak met oppositieleden. Ook traden ze meerdere keren op bij politieke bijeenkomsten van Loekasjenko.

De inzending voor het Eurovisie Songfestival, Ik zal je leren, is ook politiek op te vatten. "Ik zal je leren naar de pijpen te dansen, ik zal je leren om toe te happen", zingt de voorman. "Ik zal je leren om de lijn te volgen, je zal je over alles en iedereen verheugen."

Het filmpje op de site van Eurovision. zo'n 600.000 keer bekeken, met 7500 likes en bijna 50.000 dislikes, is inmiddels offline gehaald.

Een screenshot uit de video van de Wit-Russische band Golosy Zmesta

Sinds augustus is het onrustig in Wit-Rusland. President Loekasjenko won toen de verkiezingen, maar volgens de oppositie en het Westen werd daarbij op grote schaal gefraudeerd. Het regime ontkent dat sprake was van fraude en trad hard op tegen de oppositie. Tienduizenden demonstranten zijn gearresteerd. De VN waarschuwde onlangs voor een mensenrechtencrisis in het land.

Kandidaat teruggetrokken

Golosy Zmesta was overigens niet de oorspronkelijke Wit-Russische inzending voor het festival, medio mei in Rotterdam. Aanvankelijk was de band VAL genomineerd, maar de Wit-Russische staatszender trok dat in toen die band bleek mee te doen aan de anti-regeringsprotesten. Vervolgens werd Golosy Zmesta naar voren geschoven.

De kwestie bracht de Zweedse Europarlementariër Karin Karlsbro tot de oproep om Wit-Rusland uit te sluiten van het Eurovisie Songfestival. "De staatszender is een megafoon voor de dictatuur, voor Loekasjenko zelf", zei ze tegen persbureau Reuters. Ook de Wit-Russische oppositieleider Tichanovskaja roept op om Wit-Rusland niet te laten meedoen.

Aangepaste inzending

Het is niet de eerste keer dat de organisator van het festival een land vraagt om de inzending aan te passen. In 2009 werd Georgië gevraagd om de tekst van het liedje We don't wanna put in aan te passen omdat het een verwijzing was naar de naam van de Russische president Poetin. Dat werd door de EBU als politieke druk op Rusland beschouwd. In plaats van de tekst aan te passen, trok Georgië zich terug uit de wedstrijd.

Wanneer de aangepaste inzending van Wit-Rusland bij de EBU binnen moet zijn, wil de organisatie nog niet zeggen. Deze week is de laatste week dat landen hun liedjes kunnen insturen voor het Eurovisie Songfestival.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl