GGD-medewerker met een hoeveelheid coronatests
NOS Nieuws

5380 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5380 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 75 meer dan gisteren. Het aantal is ook hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4775 mensen positief getest werden.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe met 12. Er liggen nu 1925 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 572 op de intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Gisteren lagen er 560 coronapatiënten op de IC.

Bij het RIVM werden 50 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 31. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 38 doden per dag, tegen 42 doden per dag een week eerder. Het gemiddeld aantal doden daalt al sinds half januari. Toen stierven gemiddeld 98 coronapatiënten per dag.

Het aantal besmettingen in verpleeghuizen daalt gestaag door. Er zijn nu 310 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 380, half januari nog meer dan 850.

Tsjechië en Estland

Elders in Europa gaat het vooral in Tsjechie en Estland niet goed. Tsjechië leek de golf van januari te boven gekomen, maar kampt nu opnieuw met meer dan 1000 besmettingen per miljoen inwoners. In Estland was de situatie lange tijd stabiel, tot vorige maand het aantal coronagevallen sterk toenam en nu in de buurt van Tsjechië zit.

Volgens het coronadashboard zijn er nu ruim 1.740.000 vaccinaties gezet. Dit omvat zowel eerste als tweede prikken. De planning is dat er deze week 263.000 prikken worden gezet. Gemiddeld wordt elke 1,2 seconde een nieuwe prik gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl