Twee vrouwen en een kind gewond door vallende boom Den Bosch
NOS NieuwsAangepast

Onstuimig weer: dode in Limburg, schade door zeer zware windstoten

Uit het hele land komen meldingen van stormschade. Het KNMI had vanwege (zeer) zware windstoten code geel afgegeven. Even voor 18.00 uur werd die in het hele land opgeheven. De wind is inmiddels over zijn hoogtepunt heen en neemt in kracht af.

In Limburg leidde de storm tot een dode. In het dorp Bemelen kwam een wandelaar onder een omvallende boom terecht. In het centrum van Den Bosch viel een boom op twee vrouwen en een kind. Volgens Omroep Brabant raakte een van de vrouwen lichtgewond en moesten de andere vrouw en het kind naar het ziekenhuis.

Op het IJsselmeer voor Makkum kwam een vrachtschip in de problemen. Reddingsboten uit Hindeloopen hebben de opvarenden van het schip gehaald en naar de vaste wal gebracht, meldt Omrop Fryslân.

Windkracht 9 aan de kust

De storm begon in het westen van het land en trok daarna oostwaarts. In Vlissingen, IJmuiden, Vlieland en op de Houtribdijk is windkracht 9 (storm) gemeten. De hoogste windstoot werd gemeten op de Houtribdijk met 124 kilometer per uur.

In Vlissingen zijn windstoten gemeten met snelheden tot zo'n 120 kilometer per uur. De veerboot tussen Vlissingen en Breskens werd uit de vaart gehaald en de Westerscheldetunnel richting Terneuzen werd afgesloten voor verkeer.

Op de boulevard in Vlissingen dreigt door de harde wind het dak van een van de panden los te raken, meldt Omroep Zeeland. De omgeving is afgezet.

Ook in Noord-Holland waaide het flink. Coronateststraten in meerdere plaatsen werden afgesloten en delen van de A7 en A9 waren dicht, onder meer vanwege een gekantelde vrachtwagen, meldt NH Nieuws. De dijk tussen Enkhuizen en Lelystad was enkele uren afgesloten voor vrachtwagens en auto's met aanhangers.

De harde wind veroorzaakte op meerdere plaatsen flinke schade:

Dode, gewonden en veel schade in hele land door storm

Ook in Rotterdam waaide het flink. Fietsers en voetgangers die de Erasmusbrug over proberen te komen moeten schuilen voor de harde wind.

In Rotterdam-Noord viel een boom op een schoolgebouw. "De boom is op een hal gevallen waar examenleerlingen bezig waren. De schade valt gelukkig heel erg mee", zegt de rector tegen de regionale omroep Rijnmond. Er raakte niemand gewond. In een ander deel van de stad viel een boom op een rij huizen. Ook daar valt volgens de brandweer de schade mee.

Op de Moerdijkbrug waaide vanochtend een busje op zijn kant, meldt Omroep Brabant. Ook komen er volgens de omroep meldingen van schade uit onder meer Bergen op Zoom, Breda en Eindhoven. Er waaiden onder meer pannen van daken. Vanuit Flevoland, Utrecht en Den Haag werd eveneens stormschade gemeld.

 • NOS Ooggetuige / Nellie Bartels
  Stevige wind in Buitenkaag
 • Max van Druten
  Boom omgewaaid in Almelo
 • NOS Ooggetuige / Simone Wiersma
  Storm in Hellevoetsluis
 • Rebecca van Dam
  Schuur weggewaaid in Kockengen
 • NOS Ooggetuige / Johan Dalhuijsen
 • NOS Ooggetuige / Jaqueline van der Valk
  Wind raast over kijkduin Scheveningen
 • NOS Ooggetuige
  Omgewaaide boom in Amsterdam
 • NOS Ooggetuige / Rieky van Dam
  Onstuimige Rijn bij Renkum
 • NOS Ooggetuige / Valerie Welsch
  Storm trekt over Schiermonnikoog
 • NOS Ooggetuige / Monique Ardon
  Kust bij Zoutelande

Ook vanuit het oostelijke helft van het land komen meldingen. Zo waaide een boom langs de snelweg A32 bij Steenwijk om en werd in de buurt van Oldenzaal een vrachtwagen van de weg geblazen. Ook in het Drentse Assen en Vries waaiden bomen om. Volgen RTV Noord bleven in de provincie Groningen grote incidenten uit.

Op meerdere plekken in het land sloten de GGD'en vandaag test- en priklocaties vanwege de storm. In de loop van de middag ging een aantal daarvan weer open, toen het hoogtepunt van de storm achter de rug was.

Twee vaccinatielocaties in het noorden van Noord-Holland blijven de hele dag dicht. De maatregel geldt voor de prikstraten in Alkmaar en Middenmeer. Ook in het Gelderse Malden werd een coronateststraat gesloten vanwege de storm.

Er zijn ook problemen op het spoor. Tussen Schiphol en Utrecht rijden tot morgenochtend 06.00 uur geen treinen vanwege een kapotte bovenleiding. Op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Antwerpen reden ook lange tijd geen treinen vanwege de harde wind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl