Federer verslaat Evans bij rentree op tennisbaan in Doha Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Roger Federer is tijdens zijn rentree op de tennisbaan in Doha fysiek meteen flink op de proef gesteld, maar de Zwitser trok na een partij van bijna tweeënhalf uur tegen Daniel Evans wel aan het langste eind (7-6, 3-6, 7-5).

De taaie Evans, nummer 28 van de wereld, is een laatbloeier in het ATP-circuit. De 30-jarige Engelsman wist als trainingsmaatje van Federer bovendien als geen ander hoe de Zwitser er na twee knieoperaties en ruim een jaar afwezigheid op de baan voorstond.

Federer, als tweede geplaatst tijdens de Qatar Open, serveerde goed, liet af en toe vleugjes van zijn klasse zien, maar vooral zijn voetenwerk liet nog te wensen over.

'Terugkomen niet makkelijk'

"Het is een lange en zware weg geweest", pufte de voormalig nummer één van de wereld, nadat hij op 6-5 in de derde set zijn eerste en meteen beslissende break van de wedstrijd plaatste. "Belangrijk is hoe ik me morgen voel. Terugkomen op mijn leeftijd is niet makkelijk."

Federer, die komende zomer 40 wordt, sleepte de eerste set binnen na een spannende tiebreak (10-8), maar verloor de tweede omdat Evans zijn enige breakkans meteen benutte.

De slijtageslag had daarna alle kanten op gekund. Federer kwam op 3-3 flink in de problemen, maar poetste tot twee keer toe een breakpoint weg. Toen de nummer zes van de wereld zelf de druk kon opvoeren op de service van Evans, was het bij het tweede wedstrijdpunt raak.

In de kwartfinale treft Federer, die in zijn lange carrière 27 van de 30 duels op dit toernooi in Doha won, nu Nikoloz Basilasjvili (ATP-42).

STER reclame