NOS Wielrennen

Roglic grijpt de macht in Parijs-Nice in eerste rit met finish bergop

Roglic soleert naar zege in Parijs-Nice, pakt eerste gele trui van 2021

Primoz Roglic heeft op overtuigende wijze de macht gegrepen in Parijs-Nice.

In de vierde etappe, de eerste met finish bergop, reed de kopman van Jumbo-Visma op 3 kilometer van de streep in zijn eentje weg bij de groep met klassementsrenners. Niet veel later mocht Roglic' ploeg Jumbo-Visma nog een keer juichen toen in die andere rittenkoers, Tirreno-Adriatico, Wout van Aert juichend over de streep kwam.

In Parijs-Nice had geen van Roglic' concurrenten een antwoord op de indrukwekkende versnelling van de Sloveen, zo vlak voor het eind. De winnaar van vorig jaar, Maximilian Schachmann, voerde het groepje aan dat 12 seconden na Roglic over de streep kwam, met daarin onder anderen ook Guillaume Martin, Tiesj Benoot en Alexander Vlasov.

Gele trui

Roglic neemt dankzij zijn overwinning de leiding in het algemeen klassement over van de Zwitser Stefan Bisegger. Schachmann staat tweede, op 35 seconden van de kopman van Jumbo-Visma.

"Het was een zware dag, echt iets voor mij", zei Roglic na de rit. "Heel mooi dat ik goede benen had en het af kon maken. Het doel is om de gele trui te hebben in Nice. We hebben een sterk team en zijn optimistisch voor de volgende etappes", aldus de Sloveen.

De achtdaagse 'koers naar de zon' duurt nog tot en met zondag.

Primoz Roglic wint de vierde etappe in Parijs-Nice

Na twee vlakke ritten en een tijdrit waren in de vierde etappe de klimmers aan zet. In de ruim 187 kilometer tussen Chalon-sur-Saone en Chiroubles moesten de renners zeven gecategoriseerde beklimmingen (bijna 3.600 hoogtemeters) overbruggen.

Oscar Riesebeek vormde de Nederlandse vertegenwoordiging in de kopgroep. De renner van Alpecin-Fenix reed zeven kilometer na de start weg, samen met Oliver Naesen (AG2R), José Joaquín Rojas (Movistar), Julien Bernard (Trek), Anthony Perez (Cofidis) en de drager van de bollentrui, Fabien Doubey (Total).

Het zestal reed een voorsprong van zo'n vijf minuten bijeen, maar was in de finale kansloos tegen de gretige klassementsrenners.

Kruijswijk maakt tempo

Fransman Bernard hield zijn vluchtpoging het langste vol: op de voorlaatste klim reed hij weg bij zijn medevluchters. Op de slotklim werd Bernard bijgehaald door Luis Leon Sanchez, die samen met Rémi Cavagna uit het peloton ontsnapt was. Cavagna kreeg aan de voet van de klim echter problemen met zijn fiets, waardoor hij zijn plannen moest opgeven.

Ook de poging van Sanchez strandde op drie kilometer van de top, toen Roglic demarreerde, niet geheel toevallig vlak voor de tussensprint.

In het peloton controleerde Jumbo-Visma lang de koers en op de slotklim voerde Steven Kruijswijk lange tijd het tempo aan voor zijn kopman. Jumbo-krachten Jos van Emden, Sam Oomen, George Bennett, Tony Martin en Lennard Hofstede hadden hun werk er toen al op zitten. Kruijswijk kwam als 24ste over de finish, op 53 seconden van zijn ploeggenoot.

Jumbo-Visma controleert het peloton, samen met de ploeg van geletruidrager Bisegger (EF)

Søren Kragh Andersen ging niet van start in de vierde etappe. De Deen van Team DSM heeft last van zijn rug en wil zich sparen voor de voorjaarsklassiekers. Kragh Andersen, ploeggenoot van ritwinnaar Cees Bol, stond zesde in het klassement.

Tao Geoghegan Hart zal ook niet meer op de fiets stappen. De winnaar van de Giro d'Italia kwam woensdag ten val in de etappe en liep daarbij een blessure op aan zijn pols. Ook kwam hij op zijn hoofd terecht.

Geoghegan Hart reed de etappe wel uit, maar daarna haalde zijn ploeg hem uit koers. "Mijn gezondheid op de langere termijn staat voorop en ik mag geen risico lopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl