De brand bij de schrootverwerker is pas na het weekend helemaal uit ANP

De brand die gisterochtend uitbrak bij schrootverwerker AVI in Den Bosch is zo goed als uit. De brandweer gaf in de loop van de ochtend het sein brand meester. "Ik sta nu te kijken en de rook is helemaal weg", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Eerder vandaag meldde de gemeente dat de brand waarschijnlijk pas na het weekend helemaal uit zou zijn, maar volgens de veiligheidsregio ging het vanochtend veel sneller dan verwacht. "Het dompelen ging sneller. Daarbij pakt een grijper een berg schroot, die dompelen we onder water zodat de boel afkoelt", zegt de woordvoerder.

De komende tijd kan er nog wel wat stankoverlast zijn. Omwonenden die er last van hebben, krijgen het advies hun ramen en deuren dicht te doen.

Koelkasten en fietsen

Het bedrijf verwerkt volgens Omroep Brabant sloopauto's en zogenoemd welvaartsschroot zoals koelkasten en fietsen. Daarin ontstond gisterochtend vroeg door nog onbekende oorzaak brand. Tientallen brandweerlieden werden ingezet om het vuur te bestrijden. Ze werden ondersteund door twee blushelikopters van Defensie en twee blusboten.

Bij de brand kwam veel rook vrij. Door de rookontwikkeling moesten de coronateststraat in de Brabanthallen en het ROC in de buurt hun deuren sluiten. Vandaag zijn ze weer geopend. Ook het cellencomplex van het politiebureau aan de Vogelstraat moest dicht.

De brandweer ging het vuur gisteren onder meer te lijf met een grijpmachine:

Met de grijpmachine een grote brand te lijf

Het waterschap Aa en Maas heeft gisteren maatregelen genomen om te voorkomen dat het vervuilde bluswater in de rivier de Dieze terecht zou komen. Uit onderzoek van het rivierwater blijkt volgens het waterschap dat de vervuiling meevalt.

Om te voorkomen dat vervuild water verder stroomt, zijn zogeheten drijflijnen in de rivier gelegd. Ook is de binnenvaart in en rond Den Bosch voorlopig gestremd.

Bij de schrootverwerker zijn volgens de gemeente in het verleden vaker branden geweest. Dat waren broeibranden in de opslag van autoschroot. Daar bleek meer te zijn opgeslagen dan volgens de vergunning was toegestaan. In april vorig jaar kreeg het bedrijf te maken met een dreigende dwangsom en sindsdien zijn er geen broeibranden meer geweest.

STER reclame