EPA
NOS Nieuws

Amerikaanse legerleider verwacht binnen zes jaar Chinese invasie in Taiwan

China zou binnen een jaar of zes Taiwan kunnen binnenvallen, waarschuwt een hooggeplaatste Amerikaanse legerleider. Peking zou volgens hem met die stap zijn militaire dominantie in Oost-Azië ten opzichte van de Amerikaanse troepen willen vergroten.

Admiraal Philip Davidson, de hoogste Amerikaanse militair in Oost-Azië, zei in een Senaatscommissie dat hij zich zorgen maakt dat China in 2050 - sneller dan gedacht - de internationale leidersrol wil overnemen van de VS. "Taiwan inlijven is duidelijk een van de ambities die ze voor die tijd hebben. Die dreiging zal zich dit decennium manifesteren, waarschijnlijk zelfs ergens in de komende zes jaar."

Taiwan voelt al jarenlang de dreiging van een Chinese invasie. Peking ziet Taiwan al vanaf het ontstaan van de Volksrepubliek in 1949 als een afvallige provincie en heeft al vaak gezworen die te zullen inlijven.

Oud-president Trump zocht toenadering tot Taiwan, terwijl hij in een handelsconflict verkeerde met China. Biden zei in januari die lijn te zullen blijven volgen en een goede verstandhouding te willen hebben met de eilandstaat.

Dreiging voor Guam

De admiraal maakt zich ook zorgen over het Amerikaanse eiland Guam, in de Stille Oceaan. Het Chinese leger heeft volgens Davidson een simulatievideo waarin een eilandbasis wordt veroverd die sterke gelijkenissen vertoont met de Amerikaanse bases op Guam en het eiland Diego Garcia.

Om die dreiging het hoofd te bieden, zou het verstandig zijn om meer langeafstandswapens te plaatsen op de eilandbases, vindt Davidson. "Een grotere variatie van precieze langeafstandswapens is van doorslaggevend belang voor de destabiliserende situatie in het westen van de Stille Oceaan."

Decennialang was China vooral naar binnen gekeerd, maar die tijd lijkt nu voorbij, legt correspondent Sjoerd den Daas al uit in deze video:

Waarom China steeds vaker de spierballen laat zien

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl