Joachim Löw EPA

Joachim Löw vertrekt na het komende EK bij Duitsland. De bondscoach had nog een doorlopend contract tot en met het WK van 2022 in Qatar, maar heeft besloten dat het aankomende EK zijn laatste toernooi wordt. Hij werd in 2014 wereldkampioen met de Duitsers.

"Ik zet deze stap heel bewust, vol trots en enorme dankbaarheid. Maar ik blijf tegelijkertijd erg gemotiveerd als het gaat om het komende EK", aldus de 61-jarige trainer. Zijn positie was de laatste jaren steeds vaker een punt van discussie, die een kookpunt bereikte na de 6-0 nederlaag in Spanje in november vorig jaar.

De 61-jarige Löw trad aan bij de Duitse bond na het voor Duitsland desastreus verlopen EURO 2004, toen de nationale ploeg al in de groepsfase sneuvelde. De eerste twee jaar was hij assistent van Jürgen Klinsmann, daarna werd hij de hoofdverantwoordelijke.

Wereldtitel

Op zijn eerste grote toernooi haalde hij meteen de finale, maar op het EK van 2008 was Spanje in de eindstrijd te sterk. In 2014 kende hij zijn grootste succes, toen huidig PSV'er Mario Götze de Duitsers naar de wereldtitel schoot.

Joachim Löw: al vijftien jaar bondscoach van Duitsland Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na het grote succes op het WK in Brazilië kwam zijn selectiebeleid steeds vaker onder vuur. Zo schreef hij de sterren Thomas Müller, Mats Hummels en Jerôme Boateng op relatief jonge leeftijd al af. Dat besluit leverde hem veel kritiek op, aangezien de prestaties na een teleurstellend wereldkampioenschap in 2018 er niet beter op werden.

"Ik ben trots, want het is iets heel speciaals en een eer voor mij om bij mijn land betrokken te zijn", zegt Löw via de officiële kanalen van de Duitse bond. "Omdat ik al bijna zeventien jaar met de beste voetballers van het land kan werken en hen kan ondersteunen in hun ontwikkeling."

"Ik associeer ze met grote triomfen en pijnlijke nederlagen, maar vooral met veel prachtige en magische momenten. Ik voel nog steeds de onvoorwaardelijke wil en veel energie en ambitie voor het komende EK."

Opvolger

In de zoektocht naar een opvolger heeft Liverpool-trainer Jürgen Klopp al laten weten geen kandidaat te zijn. De Duitse trainer van de Engelse kampioen liet dat weten tijdens een persconferentie.

Klopp: 'Of ik beschikbaar ben als bondscoach voor Duitsland? Nee'

"Mijn contract bij Liverpool loopt nog drie jaar door en ik dien mijn contracten altijd uit", zegt Klopp.

"Dat heb ik ook bij Mainz en Dortmund gedaan. Er lopen voldoende goede trainers rond in Duitsland. Voor de bond is het volgens mij geen enkel probleem een geschikte kandidaat te vinden", aldus Klopp, die de prestaties van Löw indrukwekkend noemt.

Duitsland onder Löw

WK 2006 (Löw als assistent) Derde plaats
EK 2008 Verliezend finalist
WK 2010 Derde plaats
EK 2012 Halve finale
WK 2014 Wereldkampioen
EK 2016 Halve finale
WK 2018 Uitgeschakeld in groepsfase

STER reclame