NOS NieuwsAangepast

50Plus-lijsttrekker Den Haan tegen nummer 3: 'Trek je terug'

50Plus-lijsttrekker Den Haan roept haar partijgenoot Ellen Verkoelen op om zich te schikken naar het verkiezingsprogramma van de partij. Anders kan ze zich beter terugtrekken als kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen, vindt ze. Verkoelen is nummer 3 op de kieslijst van 50Plus. Zij zegt in een reactie tegen de NOS dat ze zich 'overvallen' voelt door de uitspraken van Den Haan.

Die laatste reageerde in het NOS Radio 1 Journaal en in een live NOS-uitzending op Facebook en YouTube op eerdere kritiek van Verkoelen. De nummer 3 op de lijst is het niet eens met Den Haans uitspraken over het Nederlandse systeem van pensioenen.

Krakend pensioenstelsel

Den Haan is sinds vorig jaar lijsttrekker van 50Plus. De ouderenpartij heeft zich onder haar voorganger Henk Krol altijd hard gemaakt voor een AOW-leeftijd van 65 jaar. In het verkiezingsprogramma van de partij, waarvan Den Haan wil dat Verkoelen zich eraan houdt, staat ook dat de partij een volledige AOW-uitkering op 65-jarige leeftijd wil.

Maar Den Haan wil vasthouden aan de in het pensioenakkoord afgesproken 67 jaar als "ijkpunt". Wel vindt ze dat er een spaarregeling moet komen voor mensen die eerder met pensioen willen.

Verkoelen en andere partijprominenten vinden dat hun nieuwe lijsttrekker daarmee de kernpunten van 50Plus loslaat. Den Haan vindt dat onzin. Volgens haar is het huidige pensioenstelsel niet toekomstbestendig. "We worden allemaal ouder, er zijn minder jongeren. Dit stelsel kraakt in zijn voegen, we moeten echt naar iets anders."

Vroeger ging je werken op je 15e, vervolgt ze. "Dan werkte je tot je 65e en kon je nog 10 à 15 jaar van je pensioen genieten. De kinderen van nu worden misschien wel 100. Je kunt niet 40 jaar werken en 40 jaar van je pensioen genieten, dat is onhoudbaar."

Cultuurverandering 'hard nodig'

Den Haan vindt het "heel verdrietig" dat er binnen haar partij gedoe is ontstaan over dit onderwerp. Ze streeft naar een cultuurverandering, zei ze in de live NOS-uitzending op sociale media. "Dat is heel erg nodig en dat is niet zomaar gedaan."

Over Verkoelen zei ze: "Als de nummer 3 moeite heeft met het verkiezingsprogramma en de lijsttrekker, trek je dan terug. Als zij zich niet terugtrekt, moeten we met elkaar gaan praten, want iedereen moet zich conformeren aan het programma. Dat is door leden vastgesteld, niet door mij."

'Geen woord Spaans bij'

Verkoelen zegt in een reactie tegen de NOS dat ze zich juist precies aan het verkiezingsprogramma houdt. "Daarin staat bikkelhard dat 65-jarigen een volledige AOW-uitkering moeten krijgen. Daar is geen woord Spaans bij."

De nummer 3 op de lijst spreekt van het "kroonjuweel" van 50Plus. "Als mevrouw Den Haan zegt dat ze een andere boodschap heeft, hebben we een groot probleem. Het moet naar de kiezer toe duidelijk zijn waar we voor staan."

Verkoelen erkent dat haar partij een beetje een "ruziecultuur" kent, maar over de inhoud - AOW en pensioenen - gingen die ruzies nooit, zegt ze. "Tot nu. Ik ben erdoor overvallen."

Volgens Verkoelen, die nu nog fractievoorzitter is van 50Plus in Rotterdam, kan het altijd gebeuren dat haar partij uiteindelijk water bij de wijn moet doen op bepaalde onderwerpen. "Maar dan moet je daarna terug naar de leden, om te vragen of zij dat acceptabel vinden." Je moet niet bij voorbaat al je verhaal veranderen, benadrukt ze.

Kijk hier naar fragmenten uit de live uitzending met Den Haan:

'Dan vraag ik me af, waarom trek je je niet terug?'

Intern gedoe is 50Plus niet vreemd. Vorig jaar leidde onderling geruzie tot een crisis waarna het voltallige partijbestuur vertrok. Ook fractievoorzitter Henk Krol stapte toen op.

Zijn opvolger Den Haan stelt dat het merendeel van 50Plus bestaat uit positieve mensen. "Die moeten aandacht krijgen. De aandacht moet weg bij mensen van wie je op basis van hun gedrag haast zou denken dat ze de partij willen schaden."

De nieuwe lijsttrekker zei overigens ook dat ze vier jaar geleden "absoluut niet" op 50Plus heeft gestemd. "Men was toen voor behoud van het pensioenstelsel, waar ik dus denk dat dat gewoon niet gaat. Men was toen voor een nationaal zorgfonds waar ik niet voor was. En de partij was maar met één issue bezig, alleen maar voor gepensioneerden, terwijl die ook zorgen hebben over hun kinderen en kleinkinderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl