Bij een bedrijf dat schroot verwerkt in Den Bosch woedt al uren een grote brand. Een stapel ijzer-, rubber- en metaalafval met een oppervlakte van ongeveer honderd bij honderd meter staat in brand. Het afval ligt bij recycingbedrijf Gerrits.

Het vuur gaat gepaard met een enorme rookontwikkeling en het brandende rubber veroorzaakt stankoverlast. In verband met de rook heeft de brandweer de hulpverlening opgeschaald, meldt Omroep Brabant. De veiligheidsregio roept met een NL-alert mensen op om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

In verband met de rook zijn het cellencomplex van het politiebureau en alle acht locaties van Koning Willem I College in Den Bosch ontruimd. Zo'n 3000 scholieren zijn naar huis gestuurd.

De coronatestlocatie van de GGD in een deel van de Brabanthallen is ook gesloten vanwege de rookoverlast. De deuren van de testplek stonden open om auto's binnen te laten en daardoor is rook in de hal gekomen. "Omdat onze medewerkers last hadden gekregen van de rook is besloten de locatie te sluiten", zegt de GGD Hart voor Brabant.

De vlammen slaan zo'n twintig meter de lucht in:

Met de grijpmachine een grote brand te lijf

In een ander deel van de Brabanthallen worden mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Omdat daar volgens de GGD geen sprake is van rookoverlast, gaat het inenten wel door.

Slecht zicht op A59

De zwarte rook trekt over de stad richting Empel en Rosmalen en is tot in de verre omtrek te zien. De brandweer verricht metingen. Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten voor slecht zicht op de snelweg A59.

Ook uit de omgeving van Den Bosch komen meldingen van overlast, schrijft Omroep Brabant. Zo hangt er in Schijndel en Wijbosch een brandlucht en ook in Beek en Donk, Deurne en Helmond is de brand te ruiken.

Er zijn er geen slachtoffers. Toen de brand uitbrak was er niemand aan het werk. Het vuur wordt door korpsen uit de omgeving bestreden. Het duurt volgens de brandweer nog wel een tijd voordat de brand onder controle is.

Om de brand sneller onder controle te krijgen, helpen twee helikopters van het leger met blussen. Een Chinook en een Cougar zijn ingezet en vliegen af en aan met zakken water, die ze over het vuur leeggooien. Ook zijn er twee blusboten ingezet.

Waterkwaliteit getest

Het waterschap Aa en Maas neemt maatregelen om de milieugevolgen te beperken voor de waterkwaliteit. Het bedrijf ligt vlakbij rivier de Dieze en het waterschap is bang dat vervuild bluswater de rivier verontreinigt. Er worden monsters genomen.

De gemeente Den Bosch heeft in opdracht van het waterschap de rioolgemalen stilgezet. Het rioolstelsel ter plekke is een gescheiden systeem waardoor rioolwater en hemelwater apart worden afgevoerd. Het bluswater stroomt beide systemen in.

Volgens het waterschap kan het bluswater het zuiveringsproces bij de rioolwaterzuivering verstoren. Dat is de reden dat het rioolwater wordt overgepompt naar een tank waar het wordt opgeslagen en bemonsterd. Als er geen gevaar is, gaat het alsnog naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie.

STER reclame