NOS NieuwsAangepast

Meerdere arrestaties verricht om dood 42-jarige Belg, 'slachtoffer homohaat'

Een man die afgelopen weekend dood werd aangetroffen in Beveren, nabij Antwerpen, is het slachtoffer geworden van homohaat, melden verschillende Belgische media. Het zou gaan om een groep 'gaybashers'. Drie minderjarige verdachten zijn opgepakt.

In het belang van het onderzoek willen politie en justitie in België niet ingaan op de zaak. Het parket in Oost-Vlaanderen zegt dat de man op gewelddadige wijze om het leven is gekomen, maar zegt alle motieven nog te onderzoeken.

Volgens Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws werd het slachtoffer, de 42-jarige David Polfliet uit het nabijgelegen Sinaai, vrijdagavond via een datingapp benaderd en naar een parkje in Beveren gelokt voor een date. Daar zou hij zijn opgewacht door drie jongeren en zijn beroofd en toegetakeld. Volgens de Belgische kranten overleed de man na messteken in zijn borst.

De politie heeft een jongen (17) uit Antwerpen en twee jongens (16 en 17) uit Beveren opgepakt nadat ze zich hadden gemeld op het politiebureau. Zij hebben zich eerder schuldig gemaakt aan gaybashing, schrijft Het Laatste Nieuws op basis van bronnen bij het onderzoek.

Gevaar van datingapps

Een goede kennis van het slachtoffer vertelt aan de Gazet van Antwerpen dat hij zijn leven "heel goed" op de rit had. "Er leek geen vuiltje aan de lucht." Hij was openlijk homoseksueel, vrijgezel en werkte als kraanmachinist.

De Belgische lhbti-belangenbehartiger Tiszo reageert geschokt op de dood van Polfliet. "Hij was iemand die altijd klaarstond om iedereen te helpen", zegt voorzitter Wim Raes tegen Het Laatste Nieuws.

De organisatie stelt dat het gevaar van datingapps te vaak wordt onderschat. "Ik waarschuw al jaren voor de gevaren ervan, want accounts zijn vaak fake", aldus Raes. "Het is niet de eerste keer dat homo's slachtoffer worden van geweld."

Belgische politici reageren op Twitter vol afschuw op het nieuws:

Belgische media noemen het het tweede bekende geval van gaybashing in het land. In 2012 werd een man in Luik door vier mannen vermoord vanwege zijn geaardheid.

De daders kregen zware straffen opgelegd: drie van de vier werden er tot levenslang veroordeeld, een kreeg dertig jaar cel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl