NOS Voetbal

Ajax komt niet in problemen tegen FC Groningen, mede dankzij curieuze strafschop

Bekijk de samenvatting van Ajax - FC Groningen

Ajax heeft een probleemloze zege geboekt op FC Groningen: 3-1. De koploper van de eredivisie controleerde in de Johan Cruijff Arenagrote delen van de wedstrijd, maar moest uiteindelijk toch tot de laatste minuut knokken om de voorsprong over de streep te trekken.

De Amsterdammers kunnen zich nu opmaken voor de confrontatie met het Zwitserse Young Boys in de achtste finales van de Europa League, donderdag.

Lastige opponent

Op papier gold FC Groningen, de nummer zes van de ranglijst, als een lastige tegenstander voor Ajax. De laatste twee onderlinge duels eindigden immers in een zege voor de ploeg uit het hoge noorden. In de Johan Cruijff Arena stapte de ploeg echter nog nooit als winnaar van het veld.

Ook vandaag niet, al vond Ajax-trainer Erik ten Hag dat zijn ploeg wel diep moest gaan voor de zege. "Dat heeft alles met de speelwijze van Groningen te maken. Ze roepen alles van je af, fysiek en mentaal. Ze nemen veel risico, maar als je het dan niet afmaakt dan krijg je een intense wedstrijd. En moet je tot het einde toe knokken."

Ten Hag tevreden met zege: 'Groningen is een goede ploeg, dan moet je knokken'

De Groningse hoop op een stunt werd na vijf minuten al de grond ingeboord. De eerste de beste geslaagde aanval van Ajax leverde meteen een treffer op van Ryan Gravenberch. De middenvelder werd door Dusan Tadic aangespeeld op de rand van de zestien, waarop Gravenberch de bal simpel in de hoek van het doel schoof.

Daarna was het ruim een half uur eenrichtingsverkeer naar het doel van Sergio Padt, die als ballenjongen in een ver verleden nog achter het doel van Maarten Stekelenburg had gestaan. De Groningse doelman, die na het seizoen naar het Bulgaarse Loedogorets Razgrad verhuist, onderscheidde zich met knappe reddingen.

Zo had Davy Klaassen voor 2-0 moeten zorgen, maar hij stuitte eerst op Padt en in de rebound lag Ko Itakura in de weg. Daarna kroop FC Groningen uit de schulp en dwong het Ajax-doelman Stekelenburg zelfs tot een knappe redding op een kopbal van Mo El Hankouri.

Curieuze strafschop

Na rust bleef Groningen dreigend, maar de ploeg zag binnen tien minuten toch de 2-0 op het scorebord staan. Tadic stuurde David Neres de diepte in en die legde de bal op een presenteerblaadje voor de moeizaam spelende Sébastien Haller.

Een groepsknuffel van Ryan Gravenberch, David Neres en Sébastien Haller na de 2-0 van laatstgenoemde

De 3-0 kwam op curieuze wijze tot stand. Tadic mocht aanleggen van elf meter na een handsbal van Mike te Wierik en ramde de bal in eerste instantie op de lat, waarna Tomas Suslov de bal wegwerkte.

Arbiter Dennis Higler werd door de VAR echter gewezen op het feit dat Suslov te vroeg was ingelopen en bovendien voordeel had uit die voorsprong, waarop Tadic de penalty mocht overnemen. Dit keer schoof de Serviër de bal beheerst in het doel.

Bekijk de reactie van Ajax-aanvoerder Dusan Tadic na het eredivisieduel met zijn oude liefde FC Groningen.

Tadic blij met tweede kans na penaltymisser: 'Ik heb een beetje geluk gehad'

Dat was een bittere pil voor de Slowaak van Groningen, temeer omdat hij even daarvoor zelf een goede kans op de 2-1 had gemist. Groningen weigerde op te geven en werd daarvoor beloond. Invaller Ahmed El Messaoudi kopte de bal onhoudbaar in de kruising.

Die treffer was de 59.999ste in de eredivisie. Haller (in 2015 als speler van FC Utrecht ook al de maker van de 55.000ste goal) had de jubileumtreffer op zijn schoen, maar de spits schoot oog in oog met Padt wild over.

Bekijk de reacties van Ajacied Ryan Gravenberch en Alessio Da Cruz en trainer Danny Buijs van FC Groningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl