Robert Lewandowski en Erling Haaland
NOS VoetbalAangepast

Fenomeen Lewandowski krijgt doelpuntenrecord van 'Der Bomber' in vizier

Al bijna een halve eeuw staat het doelpuntenrecord van Gerd Müller in de geschiedenisboeken van de Bundesliga. De kans is reëel dat het dit seizoen verbroken gaat worden, want na Bayern München - Borussia Dortmund (4-2), is Bayern-spits Robert Lewandowski de legendarische Müller tot op negen treffers genaderd.

In het seizoen 1971/'72 scoorde Müller, de spits die Nederland in de WK-finale van 1974 de das omdeed, veertig competitietreffers voor Bayern München. Niet voor niets verkreeg hij vanwege zijn ongeëvenaarde neus voor de goal de bijnaam 'Der Bomber'. Sindsdien kwamen alleen Lewandowski (vorig seizoen) en Dieter Müller (FC Köln, 1976/'77) met 34 treffers enigszins in de buurt van het record.

Het heeft er alle schijn van dat Lewandowski dit keer wel de ban zal breken. Zaterdagavond scoorde de wereldvoetballer van het jaar drie keer, waarmee zijn totaal op 31 is gekomen. En dat met nog tien duels te gaan. Als Lewandowski zijn huidige gemiddelde weet vast te houden, komt de Pool uit op 42 treffers.

Peter Bosz kan weer eens blij kijken.

Tegen Borussia Dortmund had Bayern de treffers van Lewandowski hard nodig. De topspits aan andere zijde, Erling Haaland, had Dortmund binnen tien minuten op 0-2 gezet. Lewandowski repareerde de schade nog voor rust eigenhandig. In de slotfase stelde Bayern de zege veilig.

Leverkusen

Bayer Leverkusen wist na een dip van enkele weken weer eens te winnen. De ploeg van trainer Peter Bosz stond drie competitieduels droog, maar proefde in de uitwedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach eindelijk weer eens de smaak van een overwinning: 0-1.

Patrik Schick was de gevierde man bij Leverkusen. De aanvaller schoot zijn ploeg in de 77ste minuut naar de winst. Bij Leverkusen ontbraken Timothy Fosu-Mensah en Daley Sinkgraven. Nadat de club begin van de week te horen had gekregen dat Fosu-Mensah vanwege een zware knieblessure dit seizoen niet meer in actie kan komen, volgde later in de week blessurenieuws over Daley Sinkgraven. Vanwege een spierscheuring is hij drie weken niet inzetbaar.

De zege was zeer welkom voor Bosz. Naast de nederlagen in de competitie werd zijn ploeg vorige maand uitgeschakeld in de Duitse beker en de Europa League.

Wolfsburg onderuit

Wolfsburg was, ondanks een treffer van Wout Weghorst, uit niet opgewassen tegen Hoffenheim: 2-1. De Nederlandse spits tekende voor de 1-1, met een lange rush vanaf eigen helft waarna hij de bal kalm over doelman Oliver Baumann heen wipte. De treffers van Hoffenheim kwamen van Christoph Baumgartner en Andrej Kramaric.

Wout Weghorst baalt van het verlies.

RB Leipzig kende uit bij bij Freiburg geen problemen: 0-3. De eerste twee treffers kwam via de nodige hulp van Freiburg tot stand. Onnodig balverlies werd tot twee keer toe afgestraft door Leipzig, eerst door Christopher Nkunku en later door Alexander Sørloth. Het slottakkoord was voor Emil Forsberg.

Stand Bundesliga

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl