Corona teststraat
NOS NieuwsAangepast

RIVM 4727 nieuwe besmettingen, stijging komt tot stilstand

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4727 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 595 meer dan gisteren. Opvallend is dat de afgelopen week het aantal positieve testen niet langer steeg, na een aantal weken waarin dat wel gebeurde. Over de afgelopen zeven dagen is sprake van een hele lichte daling van ruim 1 procent ten opzichte van de week daarvoor.

In de ontwikkeling van de epidemie zijn er op dit moment twee grote krachten die tegen elkaar inwerken: aan de ene kant wordt de besmettelijker Britse variant steeds dominanter, aan de andere kant worden er steeds meer mensen gevaccineerd. Het lijkt erop dat die twee krachten elkaar momenteel ongeveer in evenwicht houden. Het is volgens de deskundigen afwachten wat het effect van de versoepelingen van deze week gaat zijn.

1911 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen zakte de bezetting bijna een maand geleden onder de 2000 bedden en sindsdien is de situatie stabiel. De daling of stijging van de besmettingscijfers lijken daar weinig invloed op te hebben. Er liggen nu 1911 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1923), van wie 541 op de IC (gisteren: 539), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

32 overleden covid-patiënten

De sterfte daalt sinds enkele weken bovengemiddeld snel, waarschijnlijk in verband met de vaccinatie van ouderen. Bij het RIVM werden het voorbije etmaal 32 overleden covidpatiënten gemeld, een minder dan gisteren. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 37 doden per dag, tegen 52 doden per dag een week eerder.

Ook het CBS meldde vandaag 'ondersterfte'; er overleden vorige week voor het eerst minder mensen dan je zou verwachten begin maart.

In lijn hiermee neemt ook het aantal besmettingen in verpleeghuizen snel af. Er zijn nu 378 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 438.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl