NOS Sport

Bol en Klaver bij EK indoor eenvoudig naar halve finales 400 meter

In navolging van de Nederlandse mannen hebben topfavoriete Femke Bol, Lieke Klaver en Lisanne de Witte bij de EK indoor in Torun de halve finale van de 400 meter bereikt. Bol en Klaver deden met overwinningen in hun series. De Witte finishte, na een sterke eindsprint, als tweede in haar serie. De drie series in de halve finales staan vrijdagavond op het programma.

Atlete Lieke Klaver

Bol voert deze winter de Europese indoorranglijst aan op de 400 meter. De Nederlandse recordhoudster (50,64) is deze winter veel sneller geweest dan de rest van het deelnemersveld. Klaver volgt haar trainingsmaatje op de ranglijst. Beiden hadden vrijdag geen enkel probleem de volgende ronde te bereiken.

De tijden van Bol en Klaver spraken nog niet tot de verbeelding. De opdracht was een goede baanindeling in de halve finales te veroveren. Bol won haar serie in 52,77 seconden. Klaver deed dat in 52,74. "Ik moet twee keer lopen vandaag. Het doel was makkelijk een ronde verder komen. Het was een rustige race. Het ging makkelijk en goed", keek Bol terug op haar eerste optreden.

Contact

Lisanne de Witte moest na een matige start wel aanzetten om verder te komen. In de slotfase van de race moest ze terrein goedmaken om als tweede te finishen. De Britse Ama Pipi won de serie. De Witte slaagde erin op de streep de Tsjechische Lada Vondrová te verslaan. In de laatste bocht was er contact tussen de twee. Met 52,82 liep De Witte wel haar beste seizoentijd.

"Ik wilde buitenom naar voren en dat wilde de Tsjechische ook. Ik stak mijn hand uit om niet te vallen", verduidelijkte De Witte de actie om Vondrová met de arm op afstand te houden. De Witte is terug van een blessureperiode. "Het is een beetje een zoektocht waar ik op dit moment sta. Ik ben blij dat ik door ben."

Broersen voorlopig vierde op vijfkamp

Meerkampster Nadine Broersen bezet na drie van de vijf onderdelen de vierde plaats. De 30-jarige atlete, de laatste jaren getroffen door veel blessureleed, begon met 8,48 seconden op de 60 meter horden. De 1,77 meter bij het hoogspringen viel wat tegen voor de Nederlandse recordhoudster (1,93 m) op die discipline. Het ging mis voor de wereldkampioene indoor uit 2014 op een hoogte van 1,80 meter.

Ook bij het kogelstoten bleef Broersen bijna een meter verwijderd van haar persoonlijke record. In haar tweede poging kwam ze het verst: 14,04 meter. De Belgische favoriete Nafissatou Thiam leidt na drie onderdelen met 3.024 punten. Ze wordt gevolgd door haar landgenote Noor Vidts met 2.867 punten. De Hongaarse Xenia Kriszán staat derde met 2.835 punten. Broersen heeft 76 punten minder dan Kriszán.

Op de 800 meter bij de vrouwen was er geen Nederlands succes in de series. Britt Ummels leek kansrijk een ronde verder te komen, maar kwam een paar meter voor de finish ten val. Bregje Sloot en Suzanne Voorrips speelden in hun serie geen rol van betekenis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl