SP-lijsttrekker Marijnissen in gesprek met politiek verslaggevers Xander van der Wulp en Ardy Stemerding
NOS Nieuws

Marijnisssen: SP alleen in kabinet als dat de ongelijkheid aanpakt

De SP zal alleen toetreden tot een kabinet als dat de ongelijkheid in Nederland aanpakt. Lijsttrekker Marijnissen zou het wel "geweldig" vinden als haar partij voor het eerst in het kabinet komt.

Als belangrijke punten voor dat nieuwe kabinet noemde ze onder meer verhoging van het minimumloon en het meedelen van werknemers in de winsten van bedrijven. Marijnissen deed haar uitspraken vanochtend bij de NOS: eerst zat ze in het NOS Radio 1 Journaal en later gaf ze antwoord op vragen op Facebook en You Tube.

Volgens Marijnissen is het belangrijk dat de SP meeregeert, omdat het er na de coronacrisis om gaat wie de rekening gaat betalen. "Met de SP zal dat een stuk socialer zijn dan zonder ons." Ze wil er niet erg op vooruitlopen met wie ze een coalitie wil vormen, maar ze zal dat zeker niet doen met PVV en Forum voor Democratie.

De VVD wil ze niet helemaal uitsluiten, al staat die wel onderaan het lijstje. Ze zei onder meer dat partijleider Rutte een kapitale misser heeft gemaakt in de toeslagenaffaire. Marijnissen noemde Rutte een aardige crisismanager in de coronatijd. "Maar je krijgt de VVD er wel bij. Rutte treedt op als een politieke zzp'er, een zelfstandige zonder partij."

SP-lijsttrekker Marijnissen: liever niet samenwerken met VVD, maar niet uitgesloten

Hoekstra haalt VVD rechts in

Marijnissen had geen goed woord over voor het plan van CDA-leider Hoekstra, die de duur van een WW-uitkering wil terugdringen. Ze vindt dat "super-asociaal". Volgens haar "haalt consultant Hoekstra de VVD rechts in".

Over de samenwerking op links zei ze dat linkse partijen samen optrekken als ze elkaar kunnen versterken. Volgens haar worden de mensen moe van "geklets over linkse samenwerking". Ze wil het vooral in de praktijk brengen en daar verder nu geen grote woorden over spreken. Ze hoopt wel dat SP, GroenLinks en PvdA alle drie groot worden.

Nationaal zorgfonds

De SP wil de macht van de zorgverzekeraars doorbreken, Voor de partij is de zorg altijd een belangrijk thema. Als de plannen van de partij werkelijkheid worden, stijgen de uitgaven voor de zorg met 22,5 miljard euro. De SP wil een 'nationaal zorgfonds', waardoor zorgverzekeraars uiteindelijk overbodig worden.

"Het interesseert niemand bij welke zorgverzekeraar je bent, als je maar de zorg krijgt die je nodig hebt. Nu hebben we een polis-jungle opgetuigd, waar niemand wijs uit kan en die suggereert dat je kan kiezen of je ziek wordt", zei Marijnissen.

Verder moet er een groter basispakket komen en moet het eigen risico worden afgeschaft. De marktwerking moet verdwijnen. Volgens Marijnissen doet CDA-minister De Jonge over dat laatste steeds uitspraken die hij in de praktijk niet waarmaakt. De zorgplannen van de SP moeten worden betaald door onder meer de winstbelasting voor de bedrijven fors te verhogen.

AOW en euro

De SP wil nog steeds dat de AOW-leeftijd teruggaat naar 65. "De verhoging is allemaal leuk bedacht als je achter een bureau zit, maar ik geef het je te doen als je ander soort werk hebt." Ook wil de SP nadenken over "alternatieven voor de euro".

De SP ziet voorlopig weinig in een vaccinatiepaspoort voor mensen die al zijn ingeënt: "We zijn daar niet voor als dat betekent dat er een tweedeling komt in de samenleving. Nu heeft nog niet iedereen toegang tot een vaccin."

Marijnissen vindt het door de coronamaatregelen een 'gemankeerde campagne': "Wij zijn een partij van de straat; en nu met de coronacrisis hebben we er veel last van dat we geen gesprekken met mensen kunnen voeren; maar we proberen dat op leuke manieren te ondervangen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl