Kogelstootster Jessica Schilder
NOS Sport

Finaleplaatsen bij EK indoor voor Koster en Schilder, diskwalificatie Vastenburg

Het eerste optreden van Nederlandse atleten bij de Europese indoorkampioenschappen heeft in het Pools Torun donderdag direct twee finaleplaatsen opgeleverd. Maureen Koster finishte in haar serie op de 3.000 meter bij de beste vier en kwalificeerde zich daarmee voor de eindstrijd op vrijdagavond. De 21-jarige kogelstootster Jessica Schilder bereikte met een persoonlijk record van 18,48 meter als nummer vijf de eindstrijd.

Ook Jip Vastenburg leek een finaleplaats op de 3.000 meter af te dwingen door in haar serie als derde te finishen, maar ze werd later gediskwalificeerd omdat ze met een voet de witte lijn had geraakt.

Koster en Vastenburg hadden donderdagavond in een sfeerloze hal (geen publiek) de opdracht bij de eerste vier van hun serie te eindigen of tot de vier beste verliezers te behoren. Koster finishte, na lang midden in de groep gelopen te hebben, keurig als vierde in 8.56,91. De 28-jarige atlete veroverde zes jaar geleden brons op de 3.000 meter bij de EK indoor.

Drie keer witte lijn

De 26-jarige Vastenburg ging voortvarender van start, meldde zich direct voorin en gaf die positie niet meer uit handen. Vastenburg, trainend in Engeland, kampte jaren met een eetstoornis, maar is inmiddels helemaal terug in de topatletiek. Ze finishte als derde in 8.52,22. Een uur later volgde de deceptie. Op de beelden was te zien dat ze in een bocht drie keer op de witte binnenlijn stapte. Dat mag niet.

De Atletiekunie liet bij monde van technisch directeur Ad Roskam weten geen protest aan te tekenen aangezien op tv-beelden duidelijk te zien was dat Vastenburg in de fout was gegaan.

Jessica Schilder is een talent in het kogelstoten. De bijna 22-jarige atlete uit Volendam brak vorig jaar door bij de senioren met de nationale titels indoor en in de buitenlucht. Ze doorbrak daarmee de hegemonie van Melissa Boekelman die jarenlang het kogelstoten bij de Nederlandse vrouwen in domineerde.

Schilder zette deze winter met 18,19 meter haar beste indoorprestatie neer. Dat was een centimeter te weinig om aan de EK-limiet te voldoen, maar ze voldeed wel ruim aan de inschrijfnorm (17,30 m). De Atletiekunie nam haar mee naar Torun, waar ze haar eerste EK indoor bij de senioren afwerkt.

Bijna olympische limiet

Donderdagavond steeg ze in de kwalificatie boven zichzelf uit. Bij haar eerste poging kwam ze al tot 18,24 meter, wat een persoonlijk record betekende. In haar laatste poging ging het nog verder: 18,48. Dat was ruim boven de finale-eis van 18,40 meter en maar twee centimeter onder de olympische limiet.

Nederlands trio op 1500 meter uitgeschakeld

Op de 1.500 meter bij de mannen lukte het Valentijn Weinans, Mahadi Abdi Ali en Bram Anderiessen niet om de finale te halen. De opdracht was ook moeilijk: in een serie bij de eerste twee finishen of tot de vier snelste verliezers behoren. Daar kwamen ze niet bij in de buurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl