Duizenden kustbewoners van het Noordereiland in Nieuw-Zeeland mogen enkele uren na een tsunamiwaarschuwing weer terug naar huis. Het advies om hoger gelegen gebieden op te zoeken was afgegeven na een zware aardbeving, met een kracht van 8,1.

Het epicentrum lag bij de onbewoonde vulkanische Kermadec-eilanden, zo'n 900 kilometer uit de noordoostkust van Nieuw-Zeeland. Experts zeiden dat golven tot drie meter hoog mogelijk waren, maar berichten over schade zijn er nog niet. Ook werden er onstuimige golven verwacht, dus het advies luidde om niet te gaan varen.

"Ga vooral niet een kijkje nemen", waarschuwde een expert van de Nieuw-Zeelandse nooddienst. "De eerste golf hoeft niet de hoogste te zijn."

In Nieuw-Zeeland gingen langs een deel van de noordoostkust sirenes af:

Alarm klinkt langs de stranden van Nieuw-Zeeland

De mensen die hoger gelegen gebied opzochten werd aangeraden vanwege de pandemie 2 meter afstand van elkaar te houden, maar als dat niet kon, woog vluchten zwaarder dan afstand houden, meldde een regeringswoordvoerder.

Hawaï

Ook voor andere eilandgroepen werd een tsunamiwaarschuwing afgegeven, waaronder voor Vanuatu, Fiji, Amerikaans Samoa en Hawaï. Na enkele uren meldde Hawaï dat het gevaar daar was geweken.

Dichter bij de noordoostkust van Nieuw-Zeeland werden in afgelopen dag nog twee zware aardbevingen geregistreerd, met een kracht van 7,3 en 7,1. De autoriteiten gaven daarna ook al tsunamiwaarschuwingen af. Verder is een reeks naschokken geregistreerd.

Er zijn geen berichten over schade of slachtoffers door de aardbevingen.

De eerste aardbeving werd gevoeld in een groot deel van het land. Onder meer uit de steden Auckland, Wellington en Christchurch kwamen meldingen van mensen die de aarde voelden beven.

Vorige maand werden in Nieuw-Zeeland de slachtoffers herdacht van de aardbeving in Christchurch, tien jaar geleden. Op 22 februari 2011 kwamen daarbij 185 mensen om het leven. Die beving had een kracht van 6,2.

STER reclame