Migranten aan boord van een boot aan de kust van Djibouti AP

Bij een overtocht van Djibouti in Oost-Afrika naar Jemen zijn ten minste twintig migranten omgekomen. Smokkelaars dwongen tachtig opvarenden midden op zee de boot te verlaten. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die deel uitmaakt van de Verenigde Naties.

De boot vertrok gisterochtend met 200 migranten, onder wie minderjarigen. Na 30 minuten begonnen de smokkelaars te schreeuwen dat er te veel mensen aan boord waren, vertellen overlevenden aan de IOM.

De IOM zegt dat inmiddels vijf lichamen zijn geborgen. Overlevenden worden in Djibouti behandeld. Hoe ze het er levend van af hebben kunnen brengen, is niet bekend.

Ook is nog onduidelijk uit welke landen de omgekomen migranten afkomstig zijn, maar veel mensen uit Ethiopië en Somalië wagen via Djibouti de oversteek. De Bab el Mandeb-zeestraat tussen Djibouti en Jemen is een kleine 30 kilometer breed.

Zeestraat Bab el Mandeb tussen Djibouti en Jemen NOS

Het is de derde keer in zes maanden dat migranten op deze route omkomen doordat ze door smokkelaars overboord worden gezet, zegt de IOM. In oktober verdronken er bij twee soortgelijke incidenten ten minste 50 migranten. De IOM vermoedt dat het niet gaat om ongelukken.

Coronavirus

Ieder jaar proberen duizenden migranten de overtocht van Oost-Afrika naar Jemen te maken, om vervolgens door te reizen naar de rijke Golfstaten. In 2018 kapseisde een boot voor de kust van Jemen, waarbij tientallen Ethiopiërs om het leven kwamen.

Vanwege de coronapandemie zijn er nu minder bootvluchtelingen dan in 2019, zegt de IOM. Toen maakten ongeveer 138.000 mensen de reis en in 2020 waren dat er 37.500. In januari van dit jaar bereikten 2500 migranten Jemen.

STER reclame