Belastingdienst geeft extra tijd voor aangifte vanwege storing
De Belastingdienst biedt excuses aan voor de storing rond de belastingaangifte en geeft mensen extra tijd om aangifte te doen. De deadline is verplaatst van 1 mei naar 8 mei. Wie snel bericht wil van de Belastingdienst over de definitieve aanslag moet uiterlijk 8 april aangifte doen in plaats van 1 april.
Al vier dagen lang krijgen mensen die aangifte willen doen meldingen dat ze het later opnieuw moeten proberen. De Belastingdienst denkt het probleem in kaart te hebben.
"We hopen binnenkort te kunnen zeggen dat de storing is opgelost", zegt Heleen Bisschoff-Moonen, bij de Belastingdienst verantwoordelijk voor de aangiftecampagne. "Maar we kunnen dat niet met zekerheid zeggen."
Excuses
De komende dagen wordt de capaciteit opgeschaald zodat meer mensen tegelijk kunnen inloggen. "We bieden onze excuses aan voor dit ongemak en danken de burgers dat ze blijven proberen om aangifte te doen", zegt Bisschoff-Moonen.
8 miljoen mensen moeten voor 8 mei aangifte hebben gedaan. De systemen van de Belastingdienst konden de afgelopen dagen de drukte niet aan. Er worden minder mensen toegelaten in het systeem en dus krijgen veel mensen te horen dat ze later moeten terugkomen voor hun aangifte.
Bij mensen die wel kunnen inloggen, zijn soms de gegevens die normaal gesproken vooraf zijn ingevuld niet beschikbaar.
Inkomensverklaring
Verschillende mensen klagen dat ze geen inkomensverklaring kunnen opvragen via de site van de Belastingdienst. Die verklaring is bijvoorbeeld nodig voor het verkrijgen van een sociale huurwoning.
De Belastingdienst raadt deze mensen aan om het toch te blijven proberen via de site of om telefonisch de verklaring aan te vragen. Het kan dan vijf dagen duren voordat de inkomensverklaring in huis is.
Bij de Algemene Rekenkamer kijken ze niet op van de storingen bij de Belastingdienst, die zijn er al jaren. De dienstverlening aan burgers staat onder druk, vindt Ewout Irrgang. Bijna de helft van de 400 IT-systemen bij de Belastingdienst is verouderd en moet de komende jaren vervangen worden. En nieuwe storingen en het oplossen daarvan helpen de modernisering niet vooruit.
"Wat de Belastingdienst ook niet helpt, zijn allerlei plannen en uitvoeringswensen van de politiek, want die leggen grote druk op de dienst en de systemen", zegt Irrgang. Aanpassingen en wijzigingen zijn ingewikkeld en moeilijk voor de oude IT-systemen. Zo dateert het IT-systeem voor de btw van 1982,"Dat is best oud en kan nauwelijks aangepast worden."
De Rekenkamer roept de politiek daarom op om terughoudend te zijn met wensen en plannen. "Het is belangrijk om altijd voor een nieuwe maatregel een uitvoeringstoets te doen, om te zien of de Belastingdienst het wel aankan."