EPA

De partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán is uit de christendemocratische fractie uit het Europees Parlement gestapt. Het boterde al jaren niet tussen de Fidesz en de fractiegenoten.

Vandaag besloot daarom 84 procent van de Europese Volkspartij (EVP) de partijregels aan te passen. Het is nu mogelijk om een hele partij uit de fractie te zetten en niet langer één persoon. Volgens Orbán is dit een directe aanval op zijn partij en kiezers en daarom stapt hij uit de fractie.

"Het is ondemocratisch, onrechtvaardig en onacceptabel", schrijft Orbán in een brief naar EVP-fractievoorzitter Manfred Weber.

'Onvermijdelijk'

Volgens Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA en lid van de EVP, was het vertrek van Fidesz onvermijdelijk. "Na de wijziging van de interne regels, waardoor het mogelijk wordt om een hele delegatie in de EVP-fractie te schorsen, werd het voor Orbán duidelijk welke consequenties dat voor hem zou hebben."

Volgens De Lange heeft het CDA continu aangedrongen op het vertrek van Fidesz. "Orbán is de afgelopen jaren helaas mijlenver van deze kernwaarden afgedreven en is daarin keer op keer een morele grens over gegaan."

Enfant terrible

In 2000 werd de Hongaarse partij nog met open armen ontvangen door de EVP. Orbán stond bekend als een man die zich actief had verzet tegen het communistische regime. Maar na enkele jaren ontstonden er steeds meer conflicten met andere fractiegenoten. Orbán werd steeds meer gezien als het enfant terrible van de partij.

Zo maakte hij critici monddood, door steeds meer controle uit te oefenen op media en rechtsspraak. In 2015 begroette toenmalig voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, Orbán nog glimlachend met "dictator" tijdens een bijeenkomst in Letland. De Hongaar kreeg er een zacht klapje op de wang bij.

Steeds meer ruzie

De afgelopen jaren verzuurde de verhoudingen verder en 2019 werd Fidesz al geschorst uit de overkoepelende partij. Maar de Hongaarse partij bleef in de fractie van het Europees Parlement. Tot vandaag. Fidesz houdt de eer aan zichzelf en stapt eruit voordat de fractie de partij wegstuurt.

In die brief aan de EVP-fractievoorzitter van vandaag zegt Orbán dat zijn partij in het Europees Parlement zal blijven zitten. Maar de Hongaarse premier is niet concreet. Zo kan Fidesz onafhankelijke partij opereren in het Europees Parlement. Maar dat heeft als nadeel dat de partij veel aan politieke invloed verliest.

Orbán kan er ook voor kiezen om zich aan te sluiten bij een andere fractie. Bijvoorbeeld bij de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) waar op dit momenteel de Nederlandse partijen SGP en JA21 ook bij zijn aangesloten. Als Orbán dat wil zal hij ook definitief afscheid moeten nemen van de overkoepelende partij EVP en dat heeft hij vooralsnog niet gedaan.

STER reclame