Tim Merlier juicht voor Rasmus Tiller en Andrea Pasqualon. Getty Images

Tim Merlier heeft de Belgische wielerkoers Le Samyn op zijn naam gebracht. De sprinter bekroonde de uitgekiende tactiek van zijn ploeg Alpecin-Fenix en Mathieu van der Poel, die zijn ploeggenoot in stelling bracht. In de sprint van een uitgedund peloton liet Merlier iedereen kansloos.

Na de eerste Vlaamse koersen van afgelopen weekend zette het peloton koers naar Wallonië voor een 'mini-Parijs Roubaix', waar het peloton een rit van 205 kilometer met daarin twintig kasseistroken voor zijn kiezen kreeg.

Van der Poel speelde een opvallende rol. De Nederlands kampioen haalde gaandeweg de race telkens de vluchtgroepen terug. Zo reed hij een gat van een minuut dicht op een grote kopgroep van 25 renners. In de slotkilometers verstoorde hij een laatste vlucht met daarin favoriet Florian Sénéchal, Sep Vanmarcke, Danny van Poppel en Lukasz Wisniowski, toen bleek dat dat zijn stuur gebroken was.

Kaart Merlier

Daarop gaf de Nederlander zijn ploeg de opdracht om alles op Merlier te zetten. Dat liet de Belg zich geen twee keer zeggen. Hij passeerde in de sprint de vroeg vertrokken Noor Rasmus Tiller en hield de rap naderende Andrea Pasqualon ruim achter zich, waardoor hij als winnaar over de streep kwam in de 53ste editie van Le Samyn.

Van der Poel houdt zijn benen stil in de laatste kopgroep. Getty Images

STER reclame