Sarkozy en zijn advocaat bij aankomst in de rechtbank in december EPA

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is schuldig bevonden aan corruptie. De rechter legde hem een celstraf op van drie jaar, waarvan twee voorwaardelijk.

De aanklagers hadden een gevangenisstraf van vier jaar geëist, waarvan hij er ten minste twee zou moeten uitzitten. Sarkozy gaat in hoger beroep.

De rechter zei bij de uitspraak dat Sarkozy een verzoek kan indienen om de straf thuis uit te zitten met een enkelband.

Sarkozy is schuldig bevonden aan poging tot omkoping van de advocaat-generaal in 2014. In ruil voor vertrouwelijke informatie over een strafzaak waarin hij werd genoemd bood hij deze Gilbert Azibert een baan aan in Monaco.

De rechter rekende hem de zaak zwaar aan omdat hij zijn status van voormalig president misbruikte en er als voormalig advocaat "zeer wel van op de hoogte was" dat hij zich met strafbare feiten bezighield.

Sarkozy (66) was president van Frankrijk van 2007 tot en met 2012.

Slachtoffer

In zijn verklaring voor de rechtbank in december zei Sarkozy dat hij het slachtoffer is van leugens. "Ik heb mijn vermeende of werkelijke invloed nooit misbruikt", zei hij. "Wat voor recht hebben ze om mij zo door het slijk te halen, al zes jaar lang? Bestaat er geen rechtsstaat?"

"Ik heb er in de verste verten niet bij stilgestaan dat we iets deden wat niet door de beugel kon", zei hij in december. Ook verklaarde hij dat hij geen vertrouwelijke informatie van Azibert heeft gekregen.

In een onderzoek naar de verkiezingscampagne van 2007 tapte justitie gesprekken af van Sarkozy met zijn advocaat Thierry Herzog. Daarbij werd toevallig ontdekt dat de twee nog andere gesprekken voerden, via een geheime telefoon die op een andere naam stond.

Mogelijk werd Sarkozy op een zeker moment getipt dat die telefoon werd afgeluisterd en is dat de reden dat Azibert de baan in Monaco uiteindelijk niet kreeg.

Azibert stond samen met Sarkozy en diens advocaat Herzog terecht. De twee juristen hebben dezelfde straf gekregen als de oud-president. Ook zij hebben de beschuldigingen steeds ontkend.

'Geen snipper bewijs'

De advocaat van Sarkozy in de strafzaak zei in haar pleidooi dat de hele zaak is gebaseerd op "gesprekken over koetjes en kalfjes tussen een advocaat en zijn cliënt". Er is geen snipper bewijs, er zijn geen getuigenverklaringen, zei ze tegen de rechter.

Later deze maand moet Sarkozy opnieuw terechtstaan, met dertien anderen. Dan gaat het over beschuldigingen van illegale financiering van de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2012, die hij verloor van de socialist François Hollande.

Sarkozy is nog steeds populair onder rechts-conservatieve stemmers en speelt achter de schermen een belangrijke rol.

STER reclame