Pedersen schrijft Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Mads Pedersen heeft de 73e editie van Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam geschreven. De Deense sprinter was de snelste van een uitgedund peloton, dat een kopgroep met Mathieu van der Poel op anderhalve kilometer van de meet achterhaalde.

In de sprint was Pedersen ongenaakbaar en finishte met een ruime lengte voorsprong op Anthony Turgis en Thomas Pidcock. Van der Poel sprintte nog mee maar eindigde als twaalfde.

Van der Poel vroeg ten aanval

Van der Poel kleurde weer eens de koers. De alleskunner zou aanvankelijk niet eens aan de start staan, maar vanwege een besmet staflid verliet zijn ploeg Alpecin-Fenix noodgedwongen de UAE-Tour eerder deze week. Geen ritten door de woestijn, maar een Belgische klassieker dus voor de Nederlands kampioen.

Zoals wel vaker opende de 26-jarige renner de koers al vroeg. Op 85 kilometer van de meet had Van der Poel genoeg gezien en koos het hazenpad met de Ecuadoriaan Jhonathan Narvaez in zijn wiel.

De twee gingen in achtervolging op een vroege kopgroep van zes renners. Van der Poel vormde met Narvaez een uitstekend koppel, waardoor ze de kopgroep al snel in het vizier kregen.

De sterkste renners in koers: Mathieu van der Poel en Jhonatan Narvaez. ANP

Ondertussen bemoeiden de favorieten in het peloton zich ook met het wedstrijdverloop. De voorsprong voor Van der Poel&co was inmiddels opgelopen tot 1.15 toen Kasper Asgreen, John Degenkolb en Jasper Stuyven versnelden. Zo ontstond er een elitekopgroep van zo'n vijftien renners in achtervolging op de koplopers.

Hoewel de voorsprong steeds verder slonk bleef de kopgroep vooruit. Onder aanvoering van Van der Poel en Narvaez dunde de kopgroep uit tot vijf renners met Patrick Gamper en Artyom Zakharov, Jonas Hvideberg als laatste renners van de originele kopgroep.

Het was het startsein voor een zenuwslopende slotfase. De groep met favorieten achterhaalde de kopgroep op anderhalve kilometer van de meet, waarna Pedersen het karwei afmaakte. Ide Schelling was de beste Nederlander op de elfde plek.

Na afloop zei Van der Poel voor de camera's van Sporza dat hij zich 'goed had geamuseerd'. "Ik had het naar m'n zin. De ontsnapping was een ingeving. Ik wilde een schifting maken en hoopte dat er na de Oude Kwaremont een groep favorieten zou aansluiten. Dat gebeurde niet. Het was zeker geen slechte poging, maar achter ons zaten nog iets te veel koppeltjes."

STER reclame