Extinction Rebellion bij de blokkade vanochtend op de Erasmusbrug in Rotterdam
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Politie pakt meer dan honderd mensen bij blokkades Extinction Rebellion

De politie heeft vanochtend op verschillende plekken ingegrepen bij blokkadeacties van de klimaatactiegroep Extinction Rebellion. In Amsterdam en Utrecht zijn tientallen actievoerders in bussen weggevoerd.

Alleen al in Utrecht zijn honderd demonstranten opgepakt, meldt RTV Utrecht. Ze zijn allemaal overgebracht naar een arrestantencomplex in Houten. In Rotterdam is één persoon opgepakt.

De blokkadeacties van vanochtend waren een kick off voor wat Extinction Rebellion 'lenterebellie' noemt. Met acties in de aanloop naar de parlementsverkiezingen op 17 maart wil de groep aandacht vragen voor klimaatverandering. "Wij eisen dat onze overheid eerlijk is over de klimaat- en ecologische crises die ons bedreigen", zegt woordvoerder Lucas Winnips.

Enkele tientallen actievoerders blokkeerden in Rotterdam vanaf 10.00 uur de Erasmusbrug, meldt de regionale omroep Rijnmond. Toen de politie ze een half uur later dwong de brug te verlaten, verspreidden ze zich over de binnenstad. Een demonstrant werd volgens de politie opgepakt omdat zij of hij geen identiteitsbewijs bij zich had.

Overtoom en Jaarbeursplein

In Amsterdam en Utrecht begonnen omstreeks dezelfde tijd ook acties. In Amsterdam blokkeerden ongeveer tachtig actievoerders de Overtoom, een belangrijke verkeersader van en naar het centrum van de hoofdstad, meldt stadszender AT5. Toen zij ook na een uur weigerden weg te gaan, greep de politie in. Even later doken actievoerders op bij de drukke kruising bij het Rijksmuseum. Voor zover bekend is er in Amsterdam niemand aangehouden.

In Utrecht demonstreerde de klimaatactiegroep aanvankelijk op het Jaarbeursplein. De gemeente had daar toestemming voor verleend, schrijft RTV Utrecht. Maar toen tientallen activisten daarna 'zwermende blokkades' vormden op andere, soms drukke locaties greep de politie in. Dat gebeurde onder meer op de Maliesingel en op de hoek van de Kaatstraat en de Zeedijk. De demonstranten werden opgepakt en in gereedstaande bussen gezet.

In Tilburg heeft Extincton Rebellion vanochtend ook actiegevoerd. "Op zaterdag 27 februari organiseren we decentrale acties op talloze plaatsen in Nederland. Wij nemen de straten over", kondigt de actiegroep op de website aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl