De Russische diplomaten met de trolley Ministerie van Buitenlandse Zaken Rusland

Een groepje Russische diplomaten is met hun familie op een bijzondere manier vertrokken uit Noord-Korea: per trolley, die ze met hun eigen spierkracht moesten voortbewegen over de rails.

De acht Russen waren per bus en trein naar de grens met Rusland gereisd, maar vanwege strenge coronamaatregelen konden ze daar niet verder. De Noord-Koreaanse autoriteiten hebben het grensverkeer al maanden geleden stilgelegd. De Russen stapten daarom met een flinke lading koffers over op de trolley en duwden die de laatste kilometer over het spoor naar hun eigen land.

De belangrijkste "motor" van de trolley was de derde secretaris van de ambassade, Vladislav Sorokin, die het wagentje over een spoorbrug over de rivier de Tumen Rusland in duwde, schrijft de BBC. Ook zijn 3-jarige dochter was erbij.

Zelf trappend met een trolley de Noord-Koreaanse grens over

Ambtenaren van het Russisische ministerie van Buitenlandse Zaken begroetten hen op een station aan de Russische kant van de grens. De reis tot de grens duurde 34 uur. "Aangezien al het passagiersverkeer is gestopt, was het een lange en moeilijke reis om thuis te komen", meldt het Russische ministerie op Facebook. Aan de Russische kant reisde de groep met de bus door naar de luchthaven van Vladivostok.

Het afgelopen jaar hebben veel buitenlandse diplomaten Noord-Korea verlaten en zijn westerse ambassades gesloten. De meeste reizigers gingen over land en staken de grens met China over. Alleen in maart vorig jaar was er een vlucht naar Vladivostok, waar diplomaten uit Duitsland, Rusland, Frankrijk, Zwitserland, Polen, Roemenië, Mongolië en Egypte gebruik van maakten.

Noord-Korea claimt geen coronagevallen binnen zijn grenzen te hebben en verplicht buitenlanders in quarantaine te gaan.

STER reclame