Rafael Nadal AFP

Rafael Nadal heeft zich moeten afmelden voor het ABN Amro-toernooi. De 34-jarige Spanjaard heeft te veel last van een rugblessure, waar hij al sinds begin januari last van heeft. Ook titelhouder Gaël Monfils (persoonlijke redenen) en Milos Raonic (enkel) moeten verstek laten gaan, zo bleek donderdagavond. Robin Haase profiteert en krijgt nu een wildcard.

Nadal nam deze maand wel nog deel aan de Australian Open, waar hij in de kwartfinales werd uitgeschakeld door Stefanos Tsitsipas, die nog wel zijn opwachting maakt in Rotterdam.

"Mijn rugklachten begonnen in Adelaide en gingen door in Melbourne. We vonden een tijdelijke oplossing waardoor ik pijnloos kon spelen in de tweede week van het toernooi", aldus Nadal.

"Eenmaal terug in Spanje heb ik mijn dokter bezocht en samen met mijn team hebben ze geadviseerd om de komende week niet te spelen", verklaarde de Mallorcaan, die in 2009 voor het laatst deel aan het ABN Amro-toernooi deelnam.

Door de afmelding van tweevoudig winnaar Monfils wordt de Japanner Kei Nishikori rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi. De vrijgekomen wildcard wordt door directeur Richard Krajicek toegewezen aan Haase, nummer 189 van de wereld.

"Het is mooi dat we Robin deze wildcard kunnen geven", liet Krajicek weten. Voor Haase, die volgens Krajicek veel heeft betekend voor het toernooi en zodoende zijn wildcard dubbel en dwars heeft verdiend, wordt het zijn dertiende deelname in Rotterdam, een record. "Daarmee passeert hij Jan Siemerink, die tot nog toe van alle Nederlanders de meeste toernooien had gespeeld. Het geeft wel aan hoe lang we als toernooi al plezier hebben van Robin."

Medvedev hoogst genoteerd

Door de afmelding van Nadal is Australian Open-finalist Daniil Medvedev als mondiale nummer drie de hoogst genoteerde speler op het toernooi, gevolgd door Tsitsipas (zes), Alexander Zverev (zeven) en Andrej Roeblev (acht).

STER reclame