Ferland Mendy blij na zijn treffer Pro Shots

Een jaar en vijf dagen geleden reisden tienduizenden voetbalsupporters uit Bergamo af naar Milaan voor de achtste finales in de Champions League, de eerste in de geschiedenis van de club. En het coronavirus reisde mee.

De verpletterende wijze waarop Atalanta die avond Valencia de maat nam (4-1) drukte de zorgen van de fans naar de achtergrond. Maar een week of twee later lagen de ziekenhuizen vol. En nog iets later reden groene legertrucks door de straten van Bergamo om de doden te vervoeren.

Vanavond was Real Madrid de tegenstander van de ploeg die eerder dit seizoen Ajax uit de knock-outfase hield. Niet in Milaan, maar in een leeg stadion in Bergamo. Daarin leek Atalanta, hoewel het ruim 75 minuten met tien moest spelen, op weg naar 0-0. In de slotfase zorgde Ferland Mendy echter voor 0-1.

Marten de Roon in duel met Nacho Pro Shots

Real-trainer Zinédine Zidane kon geen beroep doen op onder anderen Sergio Ramos, Karim Benzema en Eden Hazard en moest dan ook improviseren met zijn basiself. Dat bleek ook wel in de openingsfase, waarin de Madrilenen grossierden in slordigheden.

De druk van Atalanta met Marten de Roon en Robin Gosens als aanjagers werkte prima, tot Remo Freuler na een ruim kwartier Mendy even uit het oog verloor en aan de noodrem trok. De Duitse arbiter Tobias Stieler oordeelde dat Mendy een vrije doorgang naar het doel had en toonde Freuler de rode kaart.

Freuler krijgt de rode kaart Reuters

Met elf tegen tien nam Real Madrid het initiatief over en dat leverde mogelijkheden op voor Lucas Vázquez, Nacho, Vinícius en Isco.

Atalanta verstopte zich niet, bleef loeren op een snelle uitbraak via spits Duván Zapata en deed zo nauwelijks onder voor Real. Het uitvallen van Zapata met een spierblessure was dan ook een extra tegenvaller.

Na rust beperkte Atalanta zich vooral tot verdedigen en Real wist zich daar, op een puntertje van Luca Modric en een kans voor Vinícius na, geen raad mee. Toen beide ploegen zich leken te verzoenen met een gelijkspel krulde Mendy de bal vanaf een meter of twintig onhoudbaar achter doelman Pierluigi Gollini.

De return in Madrid is op dinsdag 16 maart.

Statistieken Atalanta Bergamo - Real Madrid

STER reclame