Hoofdredacteur NOS Nieuws: filmpje Tarik Z. gaat te ver
Het filmpje dat NOS-indringer Tarik Z. gisteren publiceerde op Instagram, gaat te ver. Dat zegt hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff. "Dit is niet zomaar een filmpje, dit wordt als heel bedreigend ervaren."
De video kwam gisteren online. Z. stelt zich voor als "de jongen die zes jaar geleden de NOS is binnengevallen". Hij drong in 2015 het NOS-gebouw binnen en eiste zendtijd. Het gebouw werd daarop ontruimd en het NOS Journaal van 20.00 uur ging niet door. Z. werd overmeesterd door de politie en kreeg later veertig maanden gevangenisstraf, waarvan 24 voorwaardelijk.
Tarik Z. zegt in de video dat hij destijds wilde waarschuwen voor het "nepnieuws" dat volgens hem wordt uitgezonden door de NOS en de NPO.
Gepolariseerde samenleving
"Jullie worden nog steeds voor de gek gehouden. En daarom ben ik terug," zijn de laatste woorden in de video. In het filmpje is een stemvervormer gebruikt en het lijkt in professionele setting te zijn opgenomen. Facebook heeft het filmpje vandaag van het Instagram-account verwijderd, omdat het in strijd is met de richtlijnen. "We staan geen berichten toe waarin mensen aanzetten tot geweld of ermee dreigen. Ook niet als het gaat om een impliciet of verhuld dreigement, zoals in dit geval", laat het bedrijf weten.
"Hij heeft bij ons op de redactie gestaan, en nu stuurt hij zoiets rond", zegt hoofdredacteur Gelauff. "Voor ons is het emotievol. Het roept van alles op. Ook individueel, bij mensen die het destijds hebben meegemaakt."
De video moet volgens hem worden gezien in de context van een samenleving die is gepolariseerd en "waarin van alles richting de journalistiek en de NOS komt".
Daarbij zijn bedreigingen aan het adres van journalisten momenteel aan de orde van de dag, zegt Gelauff. "Het gaat over een grens van wat er in onze richting gedaan kan worden, ook richting de journalistiek in den brede. Dat maakt dat het niet zomaar een filmpje is."
OM: niets strafbaars
Het Openbaar Ministerie ziet niets strafbaars in de video. "Er worden naar onze inschatting op deze manier geen strafbare feiten gepleegd", zegt een woordvoerder. "Hij heeft zijn straf erop zitten en mag zijn mening uitdragen, wat je daar ook van vindt."
De NOS accepteert dat, maar doet wel aangifte. "De NOS beoordeelt de bredere context", zegt directeur Gerard Timmer. "We verbinden het met wat zich 6 jaar geleden heeft afgespeeld. Dat was ontwrichtend voor de NOS en voor de journalisten die voor de NOS werken. En het heeft maatschappelijk ook veel losgemaakt. Dit filmpje staat om die reden niet op zichzelf. De NOS vindt ook dat het in die bredere context beoordeeld moet worden. Daarom wordt er toch aangifte gedaan."
Gelauff benadrukt dat niet heel Nederland zo is. "En het beste wat je kan doen is vooral je werk blijven doen", aldus de hoofdredacteur. "Staan voor je maatschappelijke opdracht en journalistieke principes en daar elke dag heel hard aan werken."