Een van de bekladde posters in Westervoort
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Verkiezingsposters Rutte en De Jonge beklad met hakenkruizen en nazi-teksten

Op meerdere plekken in het land zijn verkiezingsposters beklad met hakenkruizen en andere nazi-verwijzingen. Zo is in Westervoort op de foto van VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte een hitlersnor getekend en staat op de posters 'houzee', een groet die door de NSB werd gebruikt.

De posters werden afgelopen zaterdag op vier plekken in Westervoort opgehangen. "Meteen een paar uur daarna was het al raak", zegt VVD-fractievoorzitter Roderick ten Kortenaar tegen Omroep Gelderland. Op één plek werd zondag een nieuwe poster opgehangen, maar ook die werd beklad. "Er hangen ook posters van andere partijen, maar die zijn niet beklad."

De fractie heeft geen idee wie erachter zit en doet aangifte bij de politie. Hetzelfde geldt voor de burgemeester, stelt Ten Kortenaar. "Je kunt van alles vinden van de VVD, maar dit doe je niet. Dit gaat echt te ver." De VVD-fractie in Westervoort zegt zo snel mogelijk met de landelijke afdeling te bekijken welke stappen er ondernomen kunnen worden.

Witte verf

Ook in het Drentse Vledder zijn verkiezingsposters beklad. Op één plek wordt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) vergeleken met nazi-arts Josef Mengele, schrijft RTV Drenthe.

De aanplakborden in Vledder zijn 's nachts beklad

Volgens buurtbewoners was er eerder met graffiti 'vrijheid' op de posters geschreven. Nadat de borden met zwarte verf waren overgeschilderd, kwamen de daders terug met witte verf en schreven ze 'Hugo Mengele' op de borden.

Ook in het nabijgelegen Frederiksoord was het raak. Daar werden verkiezingsposters van het bord afgescheurd. De posters die te goed vastgelijmd waren, zijn met witte graffiti onleesbaar gemaakt. Gisteren bleken al posters van de VVD in het Zuid-Hollandse De Lier beklad.

Advertentie via Ster.nl