Onderzoekers vonden een zwarte kleverige substantie in de walvis
NOS NieuwsAangepast

Israël sluit stranden na olielek, autoriteiten spreken van enorme ecologische ramp

Israël heeft alle stranden aan de Middellandse Zee voor onbepaalde tijd afgesloten. Op honderden kilometers strand zijn tonnen teer aangespoeld. De autoriteiten spreken van een van de ergste milieurampen waar het land mee te maken heeft gehad.

De Israëlische overheid zegt dat een groot olielek op een onbekende plek op zee de oorzaak van de vervuiling is. Woensdag werd de vervuiling voor het eerst opgemerkt. Daarna troffen milieuactivisten teer aan op de stranden.

Meerdere dieren zouden inmiddels door het contact met teer zijn gestorven. Er zijn verschillende vogels en zeeschildpadden gevonden die bedekt zijn met de zwarte kleverige stof. Een aangespoelde dode walvis is volgens onderzoekers van het landbouwministerie overleden doordat het dier teer binnen heeft gekregen.

Giftige dampen ingeademd

Het ministerie van Milieubescherming zegt in de krant Haaretz dat het meest voor de hand liggende scenario is dat een tanker olie is verloren. Israël probeert het schip te traceren dat verantwoordelijk is voor de vervuiling.

Duizenden militairen en vrijwilligers hielpen vandaag om de olieresten van de stranden op te ruimen. Een aantal van hen moest naar het ziekenhuis omdat ze giftige dampen hadden ingeademd. Daarop hebben de autoriteiten besloten om ruim 195 kilometer strand te sluiten. "Blootstelling aan teer kan schadelijk zijn voor de volksgezondheid", staat in een verklaring.

De milieuminister denkt dat het schoonmaken van de stranden omgerekend miljoenen euro's gaat kosten. Natuurbeheer schat dat het opruimen jaren kan duren.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bracht zondag een bezoek aan een van de stranden:

Natuurramp dreigt in Israël, strand bezaaid met olie

Volgens premier Netanyahu doet het ministerie van Milieubescherming uitstekend werk met de bestrijding van de gevolgen van het olielek.

Verschillende milieuorganisaties in het land denken daar anders over. In een gezamenlijke persconferentie stelden zij dat het ministerie veel te weinig budget heeft en dat bestaande wetgeving niet toereikend is om milieurampen te voorkomen en af te handelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl