Djokovic klopt Medvedev en wint voor negende keer Australian Open Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Novak Djokovic heeft voor de negende keer de Australian Open gewonnen. De Serviër, die na zijn zevende titel al alleen recordhouder was wat betreft het aantal zeges in Australië, versloeg Daniil Medvedev in de finale met 7-5, 6-2, 6-2.

Djokovic veroverde daarmee zijn achttiende grandslamtitel en nadert Roger Federer en Rafael Nadal, die bij de mannen het record van twintig gewonnen grandslamtitels in handen hebben. De Serviër won al zijn negen finales in Melbourne.

Meeste grandslamtitels mannen

Speler Titels
Roger Federer 20
Rafael Nadal 20
Novak Djokovic 18
Pete Sampras 14
Roy Emerson 12

Federer was dit jaar niet van de partij, omdat hij nog altijd worstelt met een knieblessure. Nadal werd uitgeschakeld in de kwartfinales door Stefanos Tsitsipas.

Ook Djokovic had te maken met malheur, hij liep in de derde ronde een buikspierblessure op. Ondanks de hinder die hij daar in het begin van het toernooi van ondervond, denderde hij uiteindelijk solide door naar de zege.

21ste zege op rij

Het was een dag waarop ook het getal 21 een bijzondere rol speelde. Op 21 februari boekte Djokovic zijn 21ste zege op rij op de Australian Open en voorkwam zo de 21ste overwinning op rij voor Medvedev.

De Rus had sinds eind oktober niet meer verloren. Zaterdag greep Naomi Osaka bij de dames de titel met haar 21ste zege op rij.

Het fenomeen Osaka: 'Een geschenk uit de hemel voor het vrouwentennis' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Medvedev, die eerder al de finale van de US Open (2019) verloren had, kwam moeizaam op gang. Djokovic leidde na een break en twee vlotte opslaggames snel met 3-0.

De Rus (4) knokte zich echter terug, kon steeds vaker zijn ijzersterke backhand in stelling brengen en dat leverde een boeiende eerste set op. Djokovic was de betere in de langere rally's en greep met een break op 6-5 alsnog de set.

Djokovic maakt amper fouten

De nummer één van de wereld leverde aan het begin van de tweede set zijn opslag in, maar poetste dat vlekje snel weg. Hij maakte amper fouten, bracht alles terug en dreef de Rus tot wanhoop met zijn solide spel vanaf de baseline.

Djokovic neemt gas terug na Australian Open-titel: 'Maar heb nog veel in me' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Medvedev, die in de finale van de US Open in 2019 tegen Rafael Nadal nog wel knap terugkwam van een 2-0 achterstand in sets, oogde verslagen na het verlies van de tweede set. Hij sjokte over de baan en uitte constant zijn frustraties.

De Rus kreeg nog wel breekkansen in de openingsgame van de derde set, maar toen Djokovic die had weggewerkt was het helemaal gedaan. De Serviër liep uit naar 3-0 en gaf die voorsprong voor het oog van zo'n 10.000 toeschouwers niet meer weg.

Samen trainen

"Ik weet nog wel dat ik een paar jaar geleden mocht trainen met Novak in Monaco. Hij had toen Wimbledon gewonnen en ik was de nummer 500 van de wereld. Ik durfde niets te zeggen, want hij was al een grootheid, maar Novak bleef maar praten en stelde de ene vraag na de andere. Hij is echt een geweldige vent", sprak Medvedev na afloop lovend over Djokovic.

"Daniil is buiten de baan een fantastische kerel, al vind ik het wel apart dat hij me al jaren niet meer vraagt om te trainen", grapte de Serviër op zijn beurt. "Maar serieus, het zal een kwestie van tijd zijn tot Daniil zijn eerste grandslamtitel wint. Hopelijk wacht hij daar alleen nog een paar jaar mee."

STER reclame