Oranje pakt ticket voor EK basketbal met stunt tegen Kroatië

Basketballers stunten tegen Kroatië en gaan naar EK

De Nederlandse basketballers hebben zich geplaatst voor het EK, dat volgend jaar in vier landen (Duitsland, Tsjechië, Georgië en Italië) wordt georganiseerd. Oranje stuntte in Istanbul met een knappe overwinning op topland Kroatië: 65-57.

Het is de tweede keer sinds 1989 dat Nederland naar het EK gaat. De laatste keer dat Oranje deelnam was in 2015.

In de vorige ontmoeting met Kroatië had Nederland al bijna voor een verrassing gezorgd, maar in het laatste kwart werd toen een voorsprong uit handen gegeven.

Ditmaal liet Oranje de nummer vijf van de Olympische Spelen van 2016 niet ontsnappen.

Charlon Kloof reageert na een score tegen Kroatië

Nederland stond na het eerste kwart acht punten achter, maar hield in het tweede al gelijke tred met de Kroaten.

Daarna kantelde de wedstrijd. Aan het eind van het derde kwart had Oranje de achterstand weggepoetst en het nam zelfs, dankzij een driepunter van Charlon Kloof in de zoemer, voor het eerst een voorsprong (49-48).

Het verschil groeide tot zes punten en slonk weer tot één, maar toen Oranje met nog 1.20 op de klok op 65-55 kwam, was de buit binnen.

Yannick Franke werd met vijftien punten, waaronder drie driepunters, de topscorer voor Oranje.

Een jaar geleden liep Charlon Kloof in dienst van Oranje een zware blessure op. Vandaag nam Oranje, dankzij zijn driepunter, aan het eind van het derde kwart een voorsprong.