Bauke Mollema is zijn leiderstrui in de Tour des Alpes-Maritimes et du Var kwijtgeraakt. Net als vrijdag moest er gesprint worden op een venijnige slotklim. Vrijdag was Mollema nog de snelste, maar zaterdag moest hij zijn meerdere erkennen in Michael Woods.

De 34-jarige Canadees van Israël Start-Up Nation, vierde in de openingsrit, bleef Mollema in de 168,9 kilometer lange rit met start en finish in Fayence 0.02 voor. In het algemeen klassement heeft Mollema nu 0.01 achterstand op Woods.

"Woods was de sterkste vandaag", zei Mollema na afloop op de sociale mediakanalen van zijn ploeg Trek-Segafredo. "Hij begon als eerste. Ik zat in zijn wiel, maar kon er niet voorbij. Ik word niet vaak eerste en tweede in twee dagen, dus ik ben tevreden. En morgen is het voor de echte klimmers."

Een ongevaarlijke kopgroep van zeven renners, met de Canadees Hugo Houle (Astana) en Victor De la Parte (Total Direct Énergie) als bekendste namen, kreeg maximaal vijf minuten voorsprong. In de twee plaatselijke ronden van 33 kilometer rond Fayence werden ze onverbiddelijk binnen gehengeld.

De finale begon met een harde valpartij, waarbij Pierre Latour, Anthony Turgis (beiden Total) en Nans Peters (AG2R Citroën) tegen de vlakte gingen. Latour moest de strijd zelfs staken.

Klimmen op de muur

Op de laatste van drie beklimmingen van de Mûr-de-Fayence ging Alexis Vuillermoz (oud-winnaar van een Touretappe naar de Mûr-de-Bretagne) als eerste aan, maar zijn aanval werd gecounterd door Woods.

Mollema, Jhonatan Narvaez (Ineos) en David Gaudu (Groupama) bleven redelijk in zijn spoor, maar konden de Canadees niet meer van de zege afhouden. Voor laatbloeier Woods is het de zevende overwinning in zijn loopbaan en de eerste voor zijn nieuwe ploeg. De afgelopen vijf jaar maakte hij naam bij EF Pro Cycling.

Nairo Quintana, de winnaar van vorig jaar, eindigde op 0.13 van de winnaar in gezelschap van onder anderen Dan Martin, Tao Geoghegan Hart en Thibaut Pinot. Geraint Thomas werd 60ste op 1.46 en zal niet meer in aanmerking komen voor de eindzege.

'Slotrit over mijn trainingswegen'

De Tour des Alpes-Maritimes et du Var wordt zondag afgesloten met een etappe van 136 kilometer met start en finish in Blausasc. Daarin moeten de renners liefst drie bergen van eerste categorie bedwingen.

"Zondag rijden we over mijn trainingswegen", aldus Mollema, die in Monte Carlo woont. "Ik ken de beklimmingen heel goed en kijk er dus zeker naar uit."

STER reclame