NOS NieuwsAangepast

Weer iemand ontslagen bij ethisch onderzoeksteam Google

Google heeft het hoofd van een ethisch onderzoeksteam bij het bedrijf ontslagen. Onderzoeker Margaret Mitchell maakt dat zelf bekend op Twitter.

Mitchell deed samen met andere wetenschappers onderzoek naar ethische kwesties rond kunstmatige intelligentie. Volgens haar en mede-onderzoeker Timnit Gebru waren diversiteit en inclusie ver onder de maat bij Google. Ze waren ook bang dat het bedrijf hun onderzoek zou censureren.

Google beloofde de onderzoekers dat ze vrij te werk zouden kunnen gaan. Maar die belofte lijkt onder druk te staan nu de onderzoekers ook zijn gaan publiceren over de negatieve effecten van Googles technologie en producten.

Afgelopen december verliet onderzoeker Timnit Gebru het bedrijf. Naar eigen zeggen werd ze ontslagen, omdat ze vraagtekens zette bij een besluit van Google om haar onderzoek niet te publiceren. Dat onderzoek ging over de manier waarop vertaalmachines vooringenomenheid in taal overnemen of zelfs kunnen verergeren. Honderden Google-medewerkers tekenden protest aan tegen het ontslag.

Margaret Mitchell, die nu het veld moet ruimen, wil geen nadere toelichting geven op haar ontslag. Volgens Google heeft ze documenten uit de digitale bedrijfsomgeving gehaald. Dat is tegen de veiligheidsregels van het bedrijf. Een directe collega van Mitchell en Gebru zegt dat Google een lastercampagne aan het voeren is tegen de twee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl