De boulevard van Scheveningen, vanmiddag
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Nederland massaal naar buiten door lenteweer, een week na ijs en sneeuw

Met volop zon en lenteachtige temperaturen lijkt heel Nederland onderweg. Veel vakantieparken zijn volgeboekt. In de bossen is het vanaf vanochtend vroeg al druk. Op de stranden verwachten de paviljoens eindelijk weer eens omzet te draaien, ook al mogen zij geen gasten binnen ontvangen.

Om 13.10 uur vanmiddag bereikte het kwik in De Bilt een temperatuur van 15 graden.

"Het geeft zoveel energie. We vinden het lekker om weer bezig te kunnen zijn", aldus Thomas de Boer van strandpaviljoen Enkhuizen bij NH Nieuws. "Iedereen moet op het strand zijn eigen drankje nuttigen. Maar met een muziekje en een zonnetje erbij, is dat natuurlijk hartstikke gezellig."

"De mensen willen er eens uit. Ze zijn het binnen zitten helemaal beu", zegt Arthur van Disseldorp van Recron, de brancheorganisatie voor recreatiebedrijven.

Veel mensen genoten van de zon, terwijl het kort geleden wit en koud was:

Weer naar buiten, maar nu voor zon in plaats van sneeuw

De 523 bungalows in vakantiepark Het Vennenbos in het Brabantse Hapert zijn allemaal verhuurd. "Dat is voor eerst sinds afgelopen zomer", aldus manager Jeffrey Stultjens bij Omroep Brabant. Normaal gesproken zijn het tropisch zwemparadijs en de indoor speelterreinen de grote trekpleisters van het park. Door corona zijn die nu dicht.

"Toch komen de mensen graag naar ons park. Door het mooie weer hebben we op het laatste moment nog flink wat boekingen gehad. De gasten komen nu voor de prachtige natuur in deze omgeving. Even lekker genieten."

"Ik was er wel aan toe", zegt een van de gasten van het Vennenbos. "Toen we vorig weekend boekten, lag er nog sneeuw en ijs. Deze temperaturen zijn wel een mooie meevaller." Dat de attracties gesloten zijn, vindt ze niet erg. "We hebben twee kleine kinderen. Het zullen wel heel veel speeltuintjes worden."

Op laatste moment volgeboekt

Op vakantiepark de Flaasbloem in Chaam loopt parkmanager Edward Nederend ook al blij rond. "We hadden vijftien annuleringen van Belgische en Duitse gasten die normaal gesproken in deze periode naar ons park komen. Vanwege het mooie weer is alles toch nog bezet geraakt."

Lang niet iedereen gaat de natuur in of het strand op. In Rotterdam kun je Stadswandeling010 lopen. Met daarbij de mogelijkheid om een hapje en drankje af te halen bij cafés en restaurants langs de route. Aanvankelijk verbood de gemeente het initiatief uit angst dat de coronamaatregelen niet gehandhaafd kunnen worden. Maar nu is er toch toestemming, omdat telkens wisselende routes worden gelopen.

"Hartstikke fijn dat we dóór mogen", aldus Rutger Van Stigt Thans, een van de initiatiefnemers, bij Rijnmond. Voor vandaag en morgen hebben zich al honderden mensen aangemeld.

  • Omroep Brabant
    Drukte op een Brabants vakantiepark
  • NOS ooggetuige | Bart Bruyns
    Schapen en lammetjes en Spaarndam
  • NOS ooggetuige | Francis Boomsma-Van Orden
    Krokussen, in nog geen week tijd tot volle bloei gekomen, in Nederhorst den Berg

Natuurlijk blijven de coronamaatregelen van kracht. Overal staan matrixborden die wijzen op de anderhalve meter afstand die moet worden gehouden. De gemeente Den Haag had met het lenteweer op komst extra maatregelen getroffen. Op de boulevard van Scheveningen lopen extra boa's. Maar een woordvoerder zegt dat het "beheersbaar druk" is. Ook de parkeergarages staan niet vol. "Niets buitensporigs", zegt hij.

In Castricum zijn ook extra boa's ingeschakeld. "Handhavers zullen erop toezien dat het niet te druk wordt en dat mensen omdraaien als dat wel zo is", aldus een woordvoerder. Verderop langs de kust, in Zandvoort, staan ook boa's klaar. Tegelijk bestaat daar ook begrip voor de wens om weer even buiten te zijn. "Op het strand is ruimte genoeg", zegt Walter Sans, woordvoerder van de gemeente Zandvoort.

Kortstondige lente is leuk

Strandtenten, vakantieparken en horeca kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken, daar is iedereen het over eens. Maar één zonnig weekeinde is natuurlijk niet voldoende om alle misgelopen inkomsten van de afgelopen maanden goed te maken. "Deze kortstondige lente is leuk, maar hier moeten we het zeker niet van hebben", zegt Van Disseldorp van Recron. "Ik denk dat we wel echt 90 à 97 procent van de omzet laten liggen. Takeaway is uitsluitend een doekje tegen het bloeden", beaamt Bas de Jong van brancheorganisatie Strand Nederland.

Kevin Bredewout van strandpaviljoen Luctor et Emergo in Camperduin (NH) maalt er niet om. "Eindelijk loont het weer een beetje om aan het werk te zijn", zegt hij. "Dat zorgt voor zo'n positief gevoel."

Advertentie via Ster.nl