Relschoppers plunderen winkels op vierde avond betogingen Spanje
Op de vierde avond van betogingen in Spanje tegen de arrestatie van rapper Pablo Hasél is het in verschillende steden opnieuw uit de hand gelopen. In Barcelona plunderden relschoppers winkels en werd geprobeerd om bankgebouwen in brand te steken.
Ook in Girona hadden mensen het onder meer gemunt op banken. Daar werden ruiten ingegooid. Agenten die ingrepen, werden bekogeld met flessen en stenen.
Met tientallen gelijk drongen jonge relschoppers de banken binnen:
"De leeftijd van de mensen die de straat op gaan valt op", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Ze zijn grofweg tussen de 16 en 25 jaar, en afkomstig uit radicaal linkse en antifascistische bewegingen. Ze mengen zich in Catalonië, waar Pablo Hasél vandaan komt, met separatistische aanvoerders die ervaring hebben met de stadsguerrilla, zoals je die zag rond het onafhankelijkheidsreferendum van 2017."
"Deze relschoppers richten razendsnel brandende barricades met vuilcontainers, huurscooters of wat dan ook", zegt Zoutberg. "Ze zoeken direct de confrontatie met politie en ME. Andere jongeren zullen ook uit directe frustratie over coronaregels de straat op gaan. Ze zitten al een jaar onder de druk van verplicht binnen, of worden beperkt in hun bewegingen door gesloten cafés en beperkte samenkomsten. Ook die opgekropte weerzin over een staat die regels oplegt en rappers opsluit, terecht of niet, komt er nu uit."
Majesteitsschennis
Sinds dinsdag gaan betogers in Spanje de straat op om te demonstreren voor de vrijlating van rapper Pablo Hasél, die is veroordeeld voor majesteitsschennis en verheerlijking van terrorisme in zijn teksten. Ze spreken van een inperking van de vrijheid van meningsuiting, een discussie die inmiddels ook de Spaanse politiek heeft bereikt.
De betogingen zijn elke avond uitgelopen op rellen, vooral in Catalaanse steden maar ook onder meer in Madrid. Zeker tachtig mensen zijn deze week aangehouden.
Volgens de krant El País waren er de afgelopen avond in Barcelona zo'n 2000 betogers op de been, waarmee het drukker was dan een dag eerder. Een deel van hen werd gewelddadig.
De Spaanse premier Sánchez sprak de afgelopen avond afkeurende woorden over de rellen van de afgelopen dagen. "Geweld is een aanval op de democratie", zei hij in een toespraak. Sánchez beloofde wel om de vrijheid van meningsuiting uit te breiden, zonder dat toe te lichten.
Splijtzwam
"Het opsluiten van Hasél splijt de linkse regeringscoalitie van Spanje", zegt Zoutberg. "Aan de ene kant zit de sociaaldemocratische PSOE van premier Sánchez. Die veroordeelde de protesten van radicale jongeren. Aan de andere kant ageert de meeste radicale flank, die van Podemos."
In een tweet roemde een van de kopstukken van Podemos de jongeren die opkomen voor het recht van vrije meningsuiting. "Dat klinkt mooi", zegt Zoutberg, "maar het wordt de partij verweten dat ze op geen enkel moment het heftige geweld veroordeelt."
De PSOE wil de wetten over majesteitsschennis en verheerlijking van terrorisme wel wijzigen, waardoor de drempel voor vervolging een stuk hoger komt te liggen. Podemos gaat veel verder. Die wil dat gewoon al die wetten worden geschrapt.