Sanne van Dijke
NOS Sport

Brons voor judoka Van Dijke, maar beslissing om olympisch ticket is nog niet gevallen

Met nog één kwalificatiewedstrijd te gaan is de strijd om een olympisch judoticket in de gewichtsklasse tot 70 kilogram nog steeds spannend. Sanne van Dijke won bij de Grand Slam in Tel Aviv overtuigend van Kim Polling in de strijd om het brons, maar de beslissing wie van de twee naar de Spelen mag wordt pas na de EK in april genomen.

In Tel Aviv liet Van Dijke zien dat ze in goede vorm is. Ze verloor weliswaar de halve finale van de Française Margaux Pinot, na verlenging. Maar eerder versloeg ze overtuigend de Griekse Elisavet Teltsidou en de Belgische Gabriella Willems. Kim Polling bereikte de strijd om het brons via winst in de herkansing op de Britse Kelly Pedersen Pollard.

Van Dijke beter

De strijd tussen de twee Nederlandse concurrenten begon afwachtend, met twee straffen aan beide kanten maar al snel nam Van Dijke de leiding. Na een eerste wazari leek Van Dijke de wedstrijd al gewonnen te hebben toen ze Polling in een verwurging hield. De scheidsrechter dacht dat Polling afklopte, maar Polling maakte daar bezwaar tegen. De videoscheidsrechter gaf Polling gelijk en de wedstrijd kon door. Maar niet voor lang, met een fenomenale worp wierp Van Dijke Polling op de rug, ippon, wedstrijd voorbij.

Sanne van Dijke sterker dan Kim Polling bij Grand Slam in Tel Aviv

Voor Van Dijke is de winst een mooie opsteker. Ze won nog nooit in een officiële wedstrijd van Polling. De echte beslissing zal nu op de EK in april plaatsvinden. De judobond beslist na dat toernooi wie er naar de Spelen mag. Gekeken wordt naar de ranking op de wereldranglijst, maar ook naar wie de judobond de meeste kansen toekent om een medaille te winnen op de Spelen.

Kim Polling (blauw) in actie in Tel Aviv

Sanne Vermeer won brons in de gewichtsklasse tot 63 kilogram. Ze versloeg de Poolse Agata Ozdoba-Black met een wazari in de laatste seconden van de reguliere tijd. Alhoewel de bronzen medaille een mooi resultaat is, maakt het voor haar kansen op de Olympische Spelen niet meer uit. In haar categorie heeft de judobond al gekozen voor Juul Franssen. Zij sloeg wegens privé-omstandigheden de wedstrijd in Israël over.

En ook Frank de Wit ging met brons naar huis. Hij won zijn bronzen wedstrijd tegen de Belg Matthias Casse in de golden score, net zoals al zijn wedstrijden dit toernooi in een golden score eindigden.

In de halve finale verloor de Wit van de Oezbeek Sharoffidin Boltabojev, de drie wedstrijden ervoor won hij met een ippon in de golden score.

De opvallendste deelnemer vandaag was de voormalig Iraniër Saeid Mollaei. Hij kwam in 2018 in het nieuws toen hij tegen de orders van zijn land in besloot op het WK toch uit te komen tegen zijn Israelische tegenstander. Hij moest vluchten en belandde via Duitsland in Mongolië, het land waar hij nu voor uitkomt.

Zijn tegenstander van toen Muki heette hem op Twitter welkom.

Iran is na de ophef, die ontstond, nog steeds uitgesloten van internationale wedstrijden. Mollaei, ex-wereldkampioen, zei voorafgaand aan het toernooi niet aan politiek te willen doen, maar gewoon te willen sporten. En hij maakte zijn woorden waar, hij bereikte de finale, al verloor hij die van de Oezbeek Sharofiddin Boltaboev.

Morgen is de laatste dag van het toernooi. Dan zijn de zwaargewichten aan de beurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl