Het hof tijdens de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep, eind vorige maand
NOS Nieuws

Ook in hoger beroep 10 jaar cel voor man die aanslag wilde plegen op Wilders

De man die in 2018 werd opgepakt wegens het voorbereiden van een aanslag op PVV-leider Geert Wilders is ook in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. Het gerechtshof in Den Haag zag geen aanleiding om de straf van de nu 28-jarige Pakistaan aan te passen.

Het OM had in 2018 bij de behandeling in eerste aanleg een celstraf van zes jaar geëist. De rechtbank veroordeelde hem toen tot een celstraf van tien jaar. Daartegen ging de man in beroep. Het OM had eind vorige maand bij de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep het hof verzocht de straf in stand te houden.

Facebook-filmpje

De verdachte reisde in augustus 2018 van Frankrijk naar Den Haag, waar hij op station Den Haag Centraal werd opgepakt. De avond ervoor had hij in een Facebook-filmpje een aanslag op Wilders of de Tweede Kamer aangekondigd. Dat deed hij vanwege de wedstrijd die Wilders had uitgeschreven rond cartoons van de profeet Mohammed. De politicus zag daar later om veiligheidsredenen van af.

De verdachte zei dat hij in die tijd verward en emotioneel was en dat hij niet echt van plan was een aanslag te plegen. Het OM geloofde dat niet. De verdachte had "onmiskenbaar maar één doel", zei de advocaat-generaal. "Hij wilde een door het volk gekozen politicus onthoofden in het Tweede Kamergebouw."

Volgens het hof is bewezen dat de man naar Nederland kwam om Wilders te vermoorden. Naast het voorbereiden van een terroristische moordaanslag werd hij ook veroordeeld voor bedreiging met een terroristisch misdrijf, opruiing tot een terroristisch misdrijf en verspreiding van een opruiende video.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl