Marc Hirschi viert zijn zege in de Waalse Pijl
NOS Wielrennen

Team DSM zat met Hirschi in de maag: ploeg vertrouwde hem niet

Het kwam uit het niets, op 5 januari van dit jaar. 'Marc Hirschi weg bij Team DSM', de opvolger van Team Sunweb. Dezelfde Marc Hirschi die in een paar maanden tijd de wielerwereld verbaasde met lange solo's in de Tour de France, met een zege in de Waalse Pijl en met podiumplaatsen op het WK en in Luik-Bastenaken-Luik.

En die kip met de gouden eieren laat DSM zomaar gaan, zonder afkoopsom? De wielerwereld begreep er niets van. Aangezien Team DSM het vertrek niet anders verklaarde dan "we hebben overeenstemming bereikt om het contract per direct te beëindigen en we geven verder geen commentaar", werd er volop gespeculeerd.

Het Zwitserse Blick veronderstelde dat Team UAE Emirates, dat niet veel later de komst van Hirschi bevestigde, met een dergelijk riant aanbod was gekomen, dat DSM wel moest inbinden en hem laten gaan. Hirschi zou bovendien van enkele tienduizenden euro's per jaar naar een inkomen gaan waardoor hij opeens miljonair wordt bij de Aziatische ploeg.

'The Flying Hirschi' verbaast in Tour en Waalse Pijl

Vandaag kwam het Algemeen Dagblad met een uitleg. En nu blijkt ook uit informatie van de NOS dat er meer aan de hand was. Voor de bühne klinkt het als volgt bij Team DSM, ook donderdag weer: "We kunnen er geen commentaar op geven." Maar achter de schermen vertrouwde het team, dat doorgaans uitblinkt in het bijhouden van alle mogelijke data van elke renner die onder contract staat, zijn kip al een tijdje niet.

Het aloude wieleradagium was om de hoek komen kijken: als het te goed lijkt om waar te zijn, ís het ook te goed om waar te zijn. Al voor de Tour waren er bedenkingen bij Hirschi. De ploeg had te weinig zicht op zijn coureur.

Overigens boekte Hirschi niet helemaal uit het niets successen. In de beloftencategorieën blonk hij vaak uit en in 2018 werd hij, inmiddels al onder contract bij de opleidingsploeg van Sunweb, wereldkampioen bij de beloften in Innsbruck. Op een vergelijkbare manier als zijn ritzege in de Tour van afgelopen jaar. Maar volgens de ploegleiding klopte er iets niet aan de prestaties van Hirschi. En bij het team woog ook de ervaring zwaar mee.

Iwan Spekenbrink

In 2008 had de formatie, toen nog Skil-Shimano geheten, al eens eenzelfde geval bij de hand gehad. Er reed een jonge Fransman in dienst van de ploeg genaamd Clement Lhotellerie. Hij was net 22 jaar, even oud als Hirschi nu, en hij was snel op komen zetten. Hij kon in zijn tweede jaar bij het team opeens met de besten mee in vooraanstaande koersen. Zo werd hij elfde in Parijs-Nice in 2008.

De ploegleiding vertrouwde het niet. Nadat hem op de man af was gevraagd hoe het zat en Lhotellerie niet met een plausibel verhaal op de proppen kwam, werd hij niet meer opgesteld.

Aan het einde van 2008 vertrok hij bij Skil-Shimano. Een andere Nederlandse formatie, Vacansoleil-DCM, lijfde hem in en nog geen half jaar later liep Lhotellerie daadwerkelijk tegen de lamp: hij testte positief op een verboden middel. Hij werd direct op non-actief gesteld door Vacansoleil-DCM. Hij kreeg geen profcontract meer en in 2015 beëindigde hij zijn carrière.

Clement Lhotellerie (rechts) op 15 maart 2008, naast de leider in Parijs-Nice, Robert Gesink

Wat ook niet meehielp, was dat een maand voor de Tour een andere oud-renner van Spekenbrink, de Oostenrijker Georg Preidler, was veroordeeld voor dopinggebruik en betrokkenheid in Operation Aderlass.

Maar er zijn meer voorbeelden. In 2005, nog verder terug, stond bij Shimano-Memory Corp, een kleine Nederlandse wielerformatie en de voorloper van Skil-Shimano, ene Stefan Schumacher onder contract. Hij reed de stenen uit de straat - overal waar hij kwam, won hij. Na juni van dat jaar werd hij niet meer opgesteld en een jaar later ging hij voor Gerolsteiner rijden. In dienst van die ploeg liep hij in 2008 tegen de lamp.

Risico's

Met al die voorbeelden in het achterhoofd, en met een nieuwe grote sponsor aan boord in DSM, was het voor Spekenbrink en co niet opportuun om risico's te nemen met Hirschi. Dat, gekoppeld aan het feit dat de pupil na zijn successen van het afgelopen najaar bovendien meer eisen ging stellen binnen de ploeg, zorgde ervoor dat de zaken in een stroomversnelling geraakten.

En nadat Team UAE Emirates met een aanbod was gekomen, zag de kip zelf ook zijn kans schoon om met opgeheven hoofd het hok te verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl