AFP
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw rellen in Spanje na arrestatie van rapper

In Spanje zijn voor de tweede avond op rij rellen uitgebroken na de arrestatie van rapper Pablo Hasél. In onder meer Madrid, Barcelona en andere plaatsen waren mensen op de been die met spullen gooiden naar agenten en wegen blokkeerden met containers en motorfietsen.

De politie schoot rubberkogels af om de mensen te verdrijven. In Madrid raakten 55 mensen gewond, van wie 35 politieagenten. De politie hield tientallen mensen aan.

Dinsdagavond en -nacht werden volgens de politie achttien mensen aangehouden na gewelddadige protesten, met name in Barcelona en andere delen van Catalonië. Een vrouw raakte een oog kwijt toen ze werd geraakt door een rubberkogel, melden Spaanse media.

In Madrid en Barcelona werd met spullen naar de politie gegooid en werden containers in brand gestoken:

Opnieuw rellen in Spanje na arrestatie rapper

Rapper Pablo Hasél werd in 2018 veroordeeld tot negen maanden cel voor majesteitsschennis en verheerlijking van terrorisme in zijn songteksten en op Twitter. Zo noemde hij de afgetreden en omstreden koning Juan Carlos een maffiabaas en vergeleek hij de rechtbank met nazi's.

Hasél had tot uiterlijk vrijdag de tijd om zich te melden voor zijn celstraf, maar hij verschanste zich in de universiteit van Lleída in een poging de straf te ontlopen. Na 24 uur arresteerde de politie hem alsnog.

De zaak heeft in Spanje een hevige discussie losgemaakt over de vrijheid van meningsuiting in het land. Artiesten en politici vinden dat de wet, die door de vorige regering is ingesteld, moet worden aangepast. De sociaaldemocratische regeringspartij PSOE wil dat de wet wordt herzien, de linkse coalitiepartner Podemos wil er helemaal van af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl