NOS Nieuws

Omwonenden Etna wacht na uitbarsting 'aantal spannende dagen'

Lavafonteinen van honderden meters hoog, brokstukken en een oranje gloed boven de vulkaan die vanaf tal van Siciliaanse balkons was te zien. De Etna roerde zich gisteren voor het eerst dit jaar nadrukkelijk.

Vanwege de uitbarsting bleef onder meer het vliegveld van het nabijgelegen Catania tot vanochtend gesloten. Daarnaast verbood de burgemeester van de stad inwoners de deur uit te gaan op de fiets of brommer, omdat er centimeters dik vulkanisch gesteente (lapilli) uit de lucht viel. Ook vandaag bromde de vulkaan nog en werden er lichte aardbevingen geregistreerd.

De uitbarsting van de Etna gisteren, die ongeveer een uur duurde:

Uitbraken vulkaan Etna veroorzaken flinke lavastromen

Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen, maar de Italiaanse autoriteiten houden de vulkaan op Sicilië - die een van de actiefste vulkanen ter wereld is - wel in de gaten.

Volgens vulkanoloog Elske de Zeeuw-van Dalfsen van het KNMI konden de directe omwonenden in de dorpen op de flanken gisteren tijdig worden gewaarschuwd voor de uitbarsting.

"De Etna is een van de best geobserveerde vulkanen ter wereld. Hij staat vol met instrumenten", legt ze uit. "In de afgelopen weken werd er zodoende al een toename van activiteit gezien, dus vooraf zijn tal van verboden afgegeven rond de vulkaan. Daarnaast weten de mensen waar ze wonen. Ze zijn goed geïnformeerd en voorbereid."

Spannende dagen

Het blijkt uit de nuchtere reactie van Stefano Branco, hoofd van het Italiaanse vulkanologische instituut. "We hebben erger gezien en maken ons totaal geen zorgen", zei hij tegen persbureau AGI na de spectaculaire uitbarsting.

Toch wacht de Sicilianen volgens vulkanoloog De Zeeuw-van Dalfsen een aantal "spannende" dagen. Bij de uitbarsting rolden er lavastromen van de flanken. Die zouden bij een nieuwe uitbarsting uit kunnen breiden en zo dorpen bedreigen.

De Zeeuw-van Dalfsen: "De vraag is: wat gaat er nu gebeuren? Neemt de activiteit verder af en was dat het dan? Of stroomt er nieuw magma de vulkaan binnen en gaat het door? Daar zien we nog geen bewijs voor, maar dat zou in een paar uur kunnen veranderen en dan kan het snel gaan."

Ze heeft in ieder geval met bovengemiddelde interesse de uitbarsting gevolgd. Het KNMI heeft samen met Europese partners recent een nieuw meetinstrument geplaatst in een observatiecentrum nabij de ruim 3300 meter hoge top van de Etna.

"Dat is een zwaartekrachtmeter, die minieme variaties in de lokale zwaartekracht oppikt", zegt De Zeeuw-van Dalfsen. "Bijvoorbeeld als magma de vulkaan instroomt en de druk in de vulkaan dus toeneemt. Uiteindelijk zouden we daarmee beter uitbarstingen kunnen voorspellen en ook de hevigheid ervan. Daarvoor was dit prachtig, ik denk dat we wel wat hebben opgepikt."

Een dag na de uitbarsting spoelden de Sicilianen het as weg:

Marco Viccaro, voorzitter van de Italiaanse vulkanologenvereniging, legt in de krant Corriere della Sera uit dat de Etna-uitbarsting van gisteren samenhangt met de toegenomen activiteit van de vulkaan sinds half 2019.

Eind vorig jaar werd op Hawaï een andere beroemde vulkaan, de Kilauea, na anderhalf jaar van relatieve rust ook weer actief. Of de wereldwijde vulkaanactiviteit toeneemt? "Dat lijkt soms zo, maar dat is niet het geval", zegt vulkanoloog De Zeeuw-van Dalfsen. "Het blijft min of meer gelijk. Het hangt ook af van wat je hoort in de media. Een uitbarsting van Etna haalt nou eenmaal eerder het nieuws dan eentje ergens op een afgelegen eiland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl