Minister Grapperhaus en premier Rutte
NOS NieuwsAangepast

Kabinet zet alles op alles om avondklok te behouden

Het kabinet zet alles op alles om de avondklok nog even te behouden, ook als het gerechtshof vrijdag zegt dat de juridische onderbouwing niet deugt. Het kabinet stuurt vandaag nog een spoedwet naar de Tweede Kamer. Die kan dan meteen door het parlement worden behandeld.

De Tweede Kamer komt naar verwachting morgen terug van reces voor een debat en stemmingen over het voorstel. Vandaag zou er dan al een schriftelijke ronde zijn. Daarna moet de Eerste Kamer er uiterlijk vrijdag ook nog mee akkoord gaan. Het kabinet hoopt namelijk dat er op die dag een alternatief ligt, voor het geval het gerechtshof zich dan achter de uitspraak van de rechtbank in Den Haag van gisteren schaart en zegt dat de avondklok per direct moet worden afgeschaft.

Het is nog niet zeker of de spoedwet door de Eerste Kamer wordt aangenomen. 'Dat is eigenlijk nog best spannend", zegt NOS-verslaggever Wilco Boom. "De Tweede Kamer zal vermoedelijk wel instemmen. De meeste partijen steunden daar de invoering en de verlenging van de avondklok al. Maar in de Eerste Kamer heeft het demissionaire kabinet bij lange na geen meerderheid."

'Belangrijk middel'

Volgens het kabinet en de deskundigen van het Outbreak Management Team is de avondklok een belangrijk middel in de strijd tegen corona en met name ook tegen de derde golf die door allerlei besmettelijkere varianten van het virus dreigt. Rutte zei gisteren dat er voor dinsdag, als er weer een persconferentie over de maatregelen is gepland, nog eens kan worden gekeken of de avondklok op of voor 2 maart kan worden opgeheven. "Maar op dit moment is dat echt niet verstandig."

Een jojo-effect voorkomen, dat was uiteindelijk de beweegreden van het hof om de avondklok in stand te houden. Eerder besloot de rechtbank de maatregel van tafel te vegen. Een spannende dag voor Viruswaarheid en het kabinet.

Geen avondklok en toen weer wel: dit was de dag in de rechtbank

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl